torsdag 17 maj 2018

Helgfrågan: Hur länge har jag bloggat?

Grattis till Anna på "...och dagarna går", vars blogg fyllde åtta år häromdagen - en av de bokbloggar jag följt längst. Mias helgfråga denna vecka gäller just detta: hur länge har vi bloggat?


Här schaktar man inför bygget av vår lilla stuga.

Den första bloggen, 2003, var den jag gjorde då jag var byggherre för vårt landställe i Kungsbacka. Skitful, rent ut sagt (bloggen alltså, inte huset...) Det var knepigt att blogga då - lite som en hemsida där ingenting fungerade.

--


Ett av mina barn tittar in i ruinerna av det taxigarage som vi rev 
för att kunna bygga mitt egenritade drömhus...


Det nya huset växer fram!

Sedan hade jag en ny blogg 2008 - 2010 när jag hade ritat vårt hus - det vi bor i nu - och var byggherre för det bygget också. Det var en fantastisk och hemsk tid på samma gång av anledningar som jag inte vill gå in på här. Bloggen var mitt sätt att dokumentera bygget men också en chans för släkten på västkusten att se vad som hände här utanför Stockholm.

--


Valpen har just kommit hem och är förstås inte rumsren än (därav golvmoppen).

Samtidigt som huset stod klart hade vi tingat en valp - och det är klart att han skulle få en egen blogg! Så hunden, som fick det litterära namnet Frodo, hade en egen blogg och den var lösenordsskyddad för att jag skulle kunna skriva vad som helst. Jag lade ner bloggen när Frodo dog en mycket hastig, oväntad och plågsam död förrförra våren. Den finns kvar men jag klarar inte av att gå in på den.

--


Den nuvarande hunden har också en egen blogg eftersom hennes uppfödare gärna ville det. Där skriver jag inget alls, tappade lusten då Frodo dog, men det finns fina bilder. Här är den fotobloggen, om någon är intresserad.

--


Min vänsterarm med mitt SigtunaLitteraturfestival-armband - 
när jag verkligen kände mig som en bokbloggare.

Och så är det bokbloggen, då! "Boktanken" började 2011, men då lade jag mest ut evighetslånga inlägg om böcker jag läst. Inte förrän 2015 började jag på allvar blogga för att NÅ UT och för att interagera med andra bloggare, med förlag, med författare, med andra bokälskare.

Tack, alla ni som orkade läsa det här och som orkar läsa de andra inläggen också. Utan er skulle jag inte orka fortsätta!
32 kommentarer:

 1. Svar
  1. Mycket vacker hund som vunnit en massa utmärkelser och rosetter och sånt. Hon var ju uppfödarens avelstik egentligen, men när vi blev helt förkrossade över Frodos död så fick vi överta Jixxa (från samma kennel). Hon är helt underbar - men VI struntar i utställningar och sånt. Hos oss är hon friluftshund och träningskompis!

   Radera
 2. ungefär samtidigt började jag bokblogga, 2000 började jag trädgårdsblogga, hette de Passagen? ganska färdigt, lätt, man behövde inte krångla till det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då valde du ett bättre alternativ än vad jag gjorde - för jag minns det mest som fult och krångligt. Nuförtiden är det ju hur enkelt som helst att starta och driva en blogg - och gratis dessutom!

   Radera
 3. det är hemskt när husdjur dör. tiden går fort när en bloggar och har roligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var min första hund, ja mitt första husdjur. Medan han levde sa jag "det är bara en hund" men när han dog var jag helt förkrossad och insåg att han var en VÄN.

   Radera
 4. Det är alltid roligt att läsa det du skriver.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Tack! Det är lätt att blogga om hundar för de hittar på så många hyss :-)

   Radera
 6. Intressant läsning! Tonvikten på böcker blev hos mig för två år sedan, men det känns som jag bokbloggat i evigheter. Det tycker dock inte de som följt min blogg från början, från 2006-2007 kanske. De gamla följarna gillade mina gamla inlägg bättre :) Vilken ras är det ni har, är det en Dobermann? Snygg hur som helst, och imponerande att ni lägger ned så mycket tid på träning och tävling. Tråkigt med Frodo, jag beklagar verkligen. När de lämnar oss på grund av något annat än ålder är det extra hemskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju svårt det där med en perfekt blandning; hur personlig ska man vara, hur renodlat ska man skriva, hur detaljerat, hur mycket, hur ofta?

   Frodo och Jixxa är beauceroner. Det är en ras som härstammar från Frankrike, där man använt dem för att valla får. De är en frisk och inte sönderavlad ras som brukar räknas som "ursprunglig" på många europeiska sajter (finns anteckningar från medeltiden, gjorda av någon munk).
   Ja, det var förskräckligt när Frodo dog. Jag hade nog inte begripit hur mycket jag älskade honom - och hur jag levde mig in i hans smärtor de sista fasansfulla dygnen. Det är hemskt att se djur lida. Till slut sa vi till veterinären att vi inte ville göra mer, det måste ta ett slut. Han var bara fem år då.

   Radera
 7. Roligt med bilderna på hundarna, de är väldigt fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Det är enkelt med hundar - man kan fotografera och lägga ut på nätet utan att be om lov :-)

   Radera
 8. Underbara hundar, och du är så bra på att fånga fantastiska ögonblick med dem! Beauceroner är något särskilt. Och tack för bokbloggen, den är jag glad att du sysslar med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fotografering är ju ett av mina allra största intressen i livet - förutom läsning, formgivning, arkitektur. Och så friluftslivet, förstås!

   Radera
 9. Så tråkigt när ett djur dör. Men du fick en fin bokblogg till slut.

  SvaraRadera
 10. Å så jobbigt när djur dör eller är allvarligt sjuka, har varit med om både det ena och det andra under senare år. Galet tajt med mina djur, så jag kan förstå sorgen. <3
  Uppskattar att få komma in och läsa vad du skriver här på din fina bokblogg, så fortsätt snälla! :) Riktigt roligt att blogga om böcker, väldigt givande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här kändes riktigt skönt att läsa! Ibland tänker jag: GER det här något? Men så läser jag folks snälla kommentarer och tänker att alltid roar det någon, just den dagen, just den boken. Och bokbloggare är sällsynt snälla mot varann, måste jag säga - aldrig något skitsnack eller elakheter!

   Radera
 11. Vad härligt med alla bloggar! I början var min bokblogg mest en läsdagbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ha börjat så för många. Sedan märker man hur kul det är med läsare och att själv gå in på andras bloggar.

   Radera
 12. Verkar mycket enklare idag att blogga med alla olika plattformar och mallar som finns att ta hjälp av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alldeles otroligt mycket enklare! Nu gör man ju lätt ett inlägg och behöver inte fundera på hur bilderna ska ligga eller om texten blir i den punktstorlek man tänkt osv.

   Radera
 13. Vilken bloggresa du gjort. Beundrar din uthållighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men det finns inget att beundra :-) Jag skriver för att jag älskar att skriva, har alltid skrivit massor av texter, dagböcker, kåserier, utkast till romaner, haiku-dikter - jag BEHÖVER det!

   Radera
 14. Vilken varierande bloggkarriär du har haft. Det är väl tur att bokbloggosfären är så trevlig att vi båda hittat hit så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sällsynt trevligt just bland bokbloggare, aldrig något skitsnack! Det gäller för övrigt även bland husbyggare; det finns många trevliga människor som kommer med goda råd och peppning där.

   Radera
 15. Husdjur blir nog så kära. Jag saknar min förra katt mycket ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är större personligheter än jag anade och viktigare för mig än jag har trott!

   Radera
 16. Vad många olika slags bloggar. Kul att ta del sv din ”bloggresa”! Fina hundar också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det härliga med bloggandet är ju att man hittar likasinnade, folk som delar ens intresse för något och som själva kan dela med sig av sina erfarenheter. Underbart sätt att få nya vänner utan att träffas!

   Radera