onsdag 29 maj 2019

50-talets ungdom: Susy på egna ben


"Susy på egna ben" (1950) av Gretha Stevns

"Yrhättan Susy är lika munter och pigg som vanligt, när hon nu skall ut och stå på egna ben. Hon och hennes goda vän Solveig får här följas åt till en internatskola, där de deltar i diverse upptåg och där de blir jättepopulära, därför att de är så käcka och så goda kamrater. (---)"

Hmm. "Jättepopulära", jag lovar att det ordet aldrig skulle förekomma på en baksidestext till en ungdomsroman idag.

Och frågan är om Susy är en så "god kamrat", för det lilla jag hann se när jag nu bläddrade igenom boken så gav hon en klasskamrat en örfil (och hamnade därmed i husarrest i två hela dagar eftersom hon måste lära sig självbehärskning).


2 kommentarer:

  1. Var har du hittat den här bokserien? Måste ju säga att rent språkligt är det underhållande med ordvalen i baksidestexterna, och det går ju lätt att analysera dåtidens syn på kvinnor med orden som guide, så innehållsligt tror jag böcker känns ”en aning” daterade. :)

    SvaraRadera
  2. Jag har hittat böckerna i min egen bokhylla; fick dem av mamma när jag var liten så rimligen läste jag väl dem när jag var i 8-9-årsåldern. Mamma fick dem som barn då de var nyutkomna kring 1950-1952, vad jag kan förstå av försättsbladen.

    SvaraRadera