torsdag 30 maj 2019

Helgfrågan: Studentens mamma svarar!


Ögonblicksbild från förra studentfesten i det här hemmet, då familjemedlemmarna tog av sig sina studentmössor och lade i tamburen efter utspringet.

En anledning - en STOR anledning! - till att det är så hektiskt här hemma, är att mitt yngsta barn tar studenten den 11 juni. Det ska köpas mat, bakas, städas och fixas. Kläder ska plockas fram, strykas och kanske kompletteras. Skyltar ska ordnas, blommor och inbjudningskort och tårtor och presenter...

I Mias helgfråga undras denna vecka vilken bok man kan ge bort till en student. Jag kan svara, som har varit på väldigt många studentmottagningar de senaste sex åren! Det här är vad jag sett att andra gett och vad mina egna barn (de två som hunnit gå ut gymnasiet) har fått:

1. Hans Roslings böcker (för att ingjuta lite framtidshopp och samtidigt en medvetenhet om världen utanför)

2. Tjocka kokböcker av sorten "så här lär du dig laga allt du behöver kunna för att överleva utan dina föräldrar"

3. Vackra samlingsalbum med Carl Barks klassiska Kalle Anka-serier.

---

Mia undrar också vilken frukost som är vår favoritfrukost. Jag förstår inte riktigt kopplingen - men det kanske inte finns någon? Jag svarar isåfall:

Apelsinjuice, färskpressad såklart.
Grapefrukt. Älskar alla citrusfrukter!
Grovt bröd med ost.
Vitt levainbröd med smaskig marmelad.
Någon melonskiva.
Lite fet yoghurt utan något i.
Och en hel kanna te - Prince Vladimir från Kusmi eller någon lyxig Earl Grey-variant helst.

Säkert för lite fett och protein och för mycket kolhydrater, men nu frågade ju Mia vad jag HELST vill ha, inte vad jag borde ha.

6 kommentarer:

 1. trevliga passande presenter... om de nu flyttar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får man ju hoppas! (Att de flyttar, alltså.)

   Radera
 2. Som lärare kan jag säga att böcker faktiskt ges bort, en hel del. Speciellt kokböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har också noterat det (som sagt). Även om recept finns på nätet så är det roligt att ha en fin kokbok med baskunskaper.

   Radera
 3. Fina boktips till studenten! Just framtidshopp skulle jag nog behöva för egen räkning också, borde antagligen läsa Hans Roslings böcker... tror du det hjälper? ;) Förstod inte heller kopplingen mellan bokgåvor till studenter och favvo-frukost. Men vägarna kan ju ibland vara outgrundliga. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, framtidshopp tror jag man kan få av mycket: särskilt om man engagerar sig i något projekt. Bara det ATT man gör vad man kan, gör att livet känns lättare. Styrkan i att vi människor kan drivas av gemensamma drömmar och arbeta målinriktat tillsammans.

   Radera