onsdag 18 november 2020

Höstens kulturfrågor

"Vilken amerikansk författare är din favorit?" Jag ser att flera av mina bokbloggarkompisar har svarat på den frågan. Men vad är det här för något? En ny veckofråga/utmaning som jag aldrig hört talas om? 

Jag snokar litegrann och inser snart att Linda ("Enligt O") har haft något hon kallar "Veckans kulturfråga" sedan i augusti. Oj. Har jag helt missat! Men vad sjutton, det är väl inget som hindrar att jag svarar på alla veckors kulturfrågor på en enda gång?


v. 33: Vilken är den bästa bok du läst i sommar?
Om jag räknar juni, juli och augusti så är det "Goda grannar" av Mattias Edvardsson (och även "Bergtagen" av Camilla Sten).


-

v. 34: Vilken är din favoritförfattare inom spänningslitteraturen och vilken är hens bästa bok?
Jag gillar Jörn Lier Horst, Maria Adolfsson, Tove Alsterdal, Camilla Grebe, Elisabeth George och Robert Galbraith. Bara för att jag sällan nämner den sistnämnde så väljer jag väl hen då.


-

v. 35: Vilken är den mest spännande film- eller teveserie du sett?
Men herregud, jag är ett halvt sekel gammal och det är helt komplett omöjligt att välja ut en enda! Jag struntar i Lindas formulering och säger EN spännande teveserie istället: "Sopranos". 

Jag och min man satt som klistrade framför teven på söndagskvällarna. Det här var innan Netflix och "binge-tittande". Man fick finna sig i att kolla en ynka timme varje söndagskväll och sedan längta till nästa helg! Jag älskade Sopranos, trots att den var så rå. Där fanns så mycket annat, förutom de vidriga morden, hoten, utpressningarna och tortyren. Familjerelationer, sorg, kärlek - och samtal med en psykolog: hela upprinnelsen till serien, inledningsscenen. Maffiabossen som måste prata ut med en terapeut för att han mår dåligt.

-

v. 36: Vilken bok ser du mest fram emot att läsa i höst?
Tveklöst "The Mirror and The Light" och "Den falska rosen". Den ena har jag inte köpt än, men den andra.


-

v. 37: Vilken är din favoritpoet och vilken av hens dikter vill du lyfta fram?
Oj. Pass.

-

v. 38: Vilken teveserie planerar du att se i höst?
Ingen. Vi har ställt undan teven sedan något år tillbaka och jag ids sällan kolla via datorn. Senast såg jag "Bonusfamiljen", men nu vet jag knappt vad som är sevärt.


-

v. 39:  "Vilken författare är du mest glad över att ha träffat?"
Utan tvekan: Kristina Sandberg. Jag var helt tårögd när jag gick därifrån. Hennes böcker betydde mycket för mig och Maj var plågsamt lika en nära släkting till mig, till och med in i några hemska detaljer som gjorde att jag fick hjärtklappning. Hur var det möjligt? Ett fantastiskt fint författarsamtal runt ett gigantiskt bord i en underbar biblioteksmiljö på Norstedts. 


-

v. 40: Var läser du helst? Vilka tillbehör behövs för att skapa den perfekta lässtunden?
Helst läser jag i min säng på landet, där det är så tyst så det susar i öronen. Men dit kommer jag sällan, så jag får väl svara: i min säng hemma. Några tillbehör har jag inte. 

-

v. 41: Vem är din favorit bland tidigare nobelpristagare i litteratur?
Pass.

-

v. 42: Vilken författare tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?
Svårt. Jag säger: Annika Sandén. Hon skriver om historia, mitt favoritämne, på ett oerhört engagerande sätt och mycket initierat. Hur kommer det sig att hennes böcker inte säljs i massupplagor?!


-

v. 44: Vilka är dina favoritskildringar av hösten?
Några sådana har jag inte.

-

v. 45: Vilken bok i din bokhylla har stått där väldigt länge, trots att du egentligen vill läsa den?
Mobergs Utvandrarna - hela serien i pocket (så pinsamt svar så jag vågar knappt skriva det)
1794 (som jag ville ha direkt efter jag läst klart 1793, men sedan inte ens öppnat...
Svälten - hungeråren som formade Sverige (som jag önskade mig i julklapp för två hela år sedan, fick i present av min pappa och ännu inte har öppnat trots att jag är helt säker på att jag kommer att gilla den!)

-

Och nu så är jag äntligen ikapp er andra!

v. 47: Vilken amerikansk författare är din favorit?
Curtis Sittenfeld!
4 kommentarer:

 1. Kul att få en hel rad svar! Sopranos har jag faktiskt inte sett. Känns nästan som ett hål i min allmänbildning. Svälten ville jag också läsa när den var ny, men hann faktiskt aldrig köpa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen tevemänniska: somnar eller tröttnar, men just några HBO-serier på SVT blev mina favoriter. Tänker på Six feet under, Sopranos och Homicide. Alla tre innehöll visserligen en hel del död och våld, men det primära var ändå de mellanmänskliga relationerna, äktenskapen, vänskapsbanden, föräldra-barn-relationerna, otroheten, passionen, saknaden.

   Radera
 2. Sopranos hade något som gjorde att en inte kunde sluta titta. den var otroligt rå men en kände ju igen maffians fasoner ifrån Gudfadern - serien. har inte läst Sittenfeld, men jag förstår att jag borde göra det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du ska välja en bok av Sittenfeld att börja med, så ta den om Laura Bush - Presidentens hustru - för den är verkligen bra!

   Radera