onsdag 29 december 2021

Mina bästa läsupplevelser i år


Bäst och sämst och topp-tio och allt sånt där som brukar översvämma bokbloggarna de sista dagarna varje år. Har jag ens något att komma med, jag som läst alldeles osedvanligt lite under 2021? Tveksamt.

Här är i alla fall en kort sammanfattning om det möjligen tjänar som inspiration för någon annan:

Svårt att välja vad jag gillar bäst - måste man ens kora en vinnare? - men här är det gångna årets bästa skönlitterära romaner. Obs att det inte finns någon rangordning mellan dem.

En lärorik, spännande men lite tradig fackbok, roman, självbiografi blandat med en gnutta påhitt:

Fyra fantastiska fackböcker:

Tre ljuvliga böcker i en serie för äldre barn:

Ska jag ändå välja en enda bok som gjort enormt stort intryck på mig, så måste det bli de närmare 40 timmar som jag lyssnade på Ingrid Carlbergs Augustprisbelönade "Det står ett rum här och väntar på dig". En alldeles fantastiskt välskriven fackbok!

Absolut sämst är fyra böcker som har det gemensamt att de försöker vara kluriga och läskiga spänningsromaner med smygande skräck och gamla mord och fiender förklädda till älskare. Helt otroligt dåliga, förutsägbara, löjliga, overkliga och fåniga:

10 kommentarer:

 1. Åh, det är så roligt att se vilka böcker som listas som bäst för året! Rotvälta, Hamnet och Brinn mig en sol har jag läst och tyckt om. Hamnet kommer att vara med på min lista (som jag suger på lite till). Kvinnor jag tänker på om natten tyckte jag också mycket om. Havsboken har jag läst, för några år sedan. Ålevangeliet hade jag med på årets bästa det år jag läste den (när det nu var). Nattkorpen och Tjuvdrottningen har jag hunnit med, tredje delen ska jag lyssna på i januari. De är väldigt bra. Carlbergs har jag haft på läslistan länge, både den och Nobel. Vad roligt att du tyckte så mycket om den. Ska försöka komma till skott snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är flera år efter dig (och många andra) men tycker inte det gör så mycket - så bra böcker som Ålevangeliet och Havsboken håller än! Tack för påminnelsen om Nobel, den har jag ju sneglat på.

   Radera
 2. Fantastiska boktips. Hamnet har jag också med bland årets bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Hamnet är underbar och flera av de andra med. Gott nytt år önskar jag dig!

   Radera
 3. Hamnet är helt fantastisk! Gillade Rotvälta också, och inser att jag borde läsa något av Sara Lövestam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lövestam skriver sådär enkelt så att det bara rinner in i en, nästan som om det är ens egna tankar. Jag har inte läst något av henne tidigare men är mäkta imponerad av kvinnoskildringarna i dessa båda böcker.

   Radera
 4. Jag står och trampar otåligt i bibliotekskön till Havsboken! Jag är först i kön men det går aaaalldeles för långsamt...
  Gott nytt år, hoppas du får ett finfint 2022!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för 2021 (och en miljon Agatha Christie-recensioner författade med syrlighet och humor) - och hoppas du får ett bra 2022 med många nya roliga upplevelser!

   Radera