söndag 6 mars 2022

Speciella omständigheterBokens titel: Speciella omständigheter
Författare: John Ajvide Lindqvist
Uppläsare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Novellix, 2019
Antal minuter: 59 min.

Ett innerstadspar väntar barn och behöver en större bostad, men det är dyrt med stora lägenheter i Stockholm så de sneglar mot radhus och villor i norrförorterna istället. En trevlig villa, lantligt belägen i Vallentuna, fångar deras intresse eftersom den är så mycket billigare än alla andra - och eftersom det tydligt framgår redan i annonsen att den säljs "på grund av speciella omständigheter".

På den välbesökta visningen samlar mäklaren ihop alla spekulanter i vardagsrummet och berättar vad de där omständigheterna är och varför ägaren har insisterat på att friskriva sig från allt ansvar. Något lever i källaren...

Det här var en mysryslig novell, som jag uppskattade. Lite snällare än Lindqvists vanliga. Den påminde mig mycket om barndomens skräckhistorier som vi kompisar viskade när vi sov över hos varandra, och halvt skrämde vettet ur oss. Noveller är finfin underhållning, tycker jag!

(Jag lyssnade på John Ajvide Lindqvists egen uppläsning. Hade hellre läst boken själv, men nu funkade inte det så det här var det näst bästa.)


3 kommentarer:

 1. Den här novellen tycker jag är en av Ajvides bästa och läskigaste 🙂 Slutet förtog lite av det otäcka, men åh vad jag gillade denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade också den! Tycker kanske Nattrodd var snäppet ÄNNU bättre dock. Det som var så bra med den här, var väl just skräcken mitt i det vardagliga.

   Radera
  2. Nattrodd har jag inte läst, men det får jag kanske göra då 🙂

   Radera