måndag 19 juni 2023

Kusinen



Bokens titel: Kusinen
Författare: Klas Ekman
Förlag: Bookmark, 2023
Antal sidor: ca 360 (jag läste e-boken)

Nog för att familjeband kan få en att göra nästan vad som helst - men i den här boken har kusinerna Ulrika och Fanny en relation som går utanpå det mesta. 

Som barn liknade de två tajta systrar, men efter att knappt ha umgåtts under en längre tid har de nu i 40-årsåldern ett ytligt förhållande. Det ska dock strax ändras... Den några år yngre Ulrika styr och manipulerar Fanny på ett sätt som påminner om högstadiets grupptryck där man förväntades göra vissa saker för att få vara med i gemenskapen. Med hot och inställsamt beröm får Ulrika sin kusin dit hon vill - och Fanny finner sig i det!

Vad annat kan hon göra? Hon har just blivit av med jobbet tack vare världens mest ignoranta idiot till chef. Samtidigt blir hon bostadslös, då hennes man utan förvarning ringer henne på jobbet och meddelar att han vill göra slut, bara sådär.

Fanny har inget eget kapital, ingen lägenhet, inget jobb, inget kärleksförhållande. Hon står inför en fattig och ensam sommar. Klart hon lockas av Ulrikas mans erbjudande att komma ut till deras hus på Onsala för att bo där medan han själv är ute på jobbresor! Ulrika skulle behöva sällskap, menar han. 

Det visar sig att parets hus är en flådig lyxvilla nere vid havet och att det finns pengar i överflöd. Fanny behöver inte göra mycket mer än att dricka vin och lata sig. 

Jag retar mig ibland på att huvudpersoner i böcker dricker så kopiöst: vin till maten varje dag och drinkar efteråt - men det är ingenting mot det hejdlösa supande som Fanny och Ulrika ägnar sig åt. De dyrbara rödvinsflaskorna öppnas på löpande band. Fanny klunkar i sig årgångsviner som om det vore sportdryck.

Det är klart att man fattar en hel del dåliga beslut om man dricker sådär mycket - och tjejerna gör båda delarna, kan man lugnt säga. Kvällarna är ett enda långt rus, dagarna är dimmig bakfylla, tankarna är inte helt logiska och klara.

Efter mina 32 somrar längst ute på Onsala var jag förstås taggad på att läsa en roman som utspelar sig där - och jag blir inte besviken: känner igen så otroligt mycket. Nackdelen är att jag också kan tänka "Men! Varför åker de hela vägen till Kungsbacka för att köpa björnbärsbuskar? Det är ju jättenära till Millessons!" (vår lokala plantskola, alldeles i närheten av Ulrikas vräkiga villa). 

Det är en härligt skruvad berättelse, men jag kan omöjligt tycka om huvudpersonerna. Till slut har jag lust att vråla "Men vad fan håller du på med?! TÄNK lite!!!" till Fanny - men hon hör mig inte, utan tror att hon är tvungen att lyssna på Ulrikas elaka planer.

"Kusinen" är en obehaglig thriller som håller bra tempo! Minus för de första kapitlen som kändes som egenutgivning utan redaktör, om jag ska vara brutalt ärlig. Jag hade lust att ta fram en rödpenna och markera i e-boken men lät bli. Ingen idé att haka upp sig på sånt, det här är en bisarr och underhållande thriller att svepas med i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar