onsdag 21 augusti 2013

Filosofiska söndagsklubben


Bokens titel: Filosofiska söndagsklubben
Författare: Alexander McCall Smith
Originalets titel: The Right Attitude to Rain eller The Sunday Philosophy Club (se tredje stycket här nedanför)
Översättare: Gertrud Hemmel
Förlag: Ponto Pocket, Damm Förlag, 2010
Antal sidor: 267

Tänk er att Mma Ramotswe (från Damernas Detektivbyrå) heter Isabel Dalhousie numera, och att hon inte är en fetlagd afrikanska utan en slank skotska. Tja, det var väl ungefär hela skillnaden mellan McCall Smiths två "hjältinnor".

Den ena tar hand om boskapstjuvar och äktenskapsförbrytare i ett soligt Botswana, dricker roiboos-te och dryftar filosofiska klurigheter tillsammans med sin sekreterare. Den andra sitter i ett duggregnigt Edinburgh och är redaktör för en filosofisk tidskrift samt dryftar exakt samma moraliska frågor som Mma Ramotswe men med sitt hembiträde Grace. I båda böckerna finns för övrigt detaljer som trevliga bilmekaniker på pålitliga bilverkstäder samt omsorgsfullt beskrivna fikastunder.

"Filosofiska söndagsklubben" handlar inte ett dyft om någon filosofisk söndagsklubb. Inte alls, faktiskt! Den bara nämns i förbigående. Bokens engelska titel påstås inledningsvis vara "The right attitude to rain" - men AdLibris säger att den heter "The Sunday philosophy club" vilket verkar mer troligt. På pocketbokens omslag står för övrigt att det finns en bok som heter "Rätt inställning till regn", så någonstans måste det skett en miss. Hur ska de ha det?!

Hur som helst så borde denna bok ha hetat något annat, anser jag. (Hör du det, Alexander McCall Smith?)

Isabel Dalhousie är i 40-årsåldern, lever utan man och är barnlös men umgås flitigt med sin brorsdotter Catherine som ska förlova sig med en ung sprätt som Isabel inte alls gillar. Tvärtom gör fastern vad hon kan för att tussa ihop Cat med den förre pojkvännen, Jamie. Men vem av de båda unga männen är egentligen bäst för Cat?

En ung man faller mot sin död i stadens konserthus. Har han tagit livet av sig eller bara råkat snubbla, då han föll från en balkong högt över orkesterdiket? Eller har han kanske blivit mördad - och vem skulle isåfall ha motiv att göra något så hemskt? Av en slump är Isabel där under konserten och blir vittne till det tragiska dödsfallet. Hon har svårt att släppa det hela och börjar nysta i vad som egentligen hänt.

Lättsam och långsam historia med många (lite träiga) filosofiska grubblerier. Helt utan blod, våld och sex. En bok när man vill rensa hjärnan från vardagens påträngande måsten och bekymmer. Fin översättning, för övrigt.

Betyg: Helt okej.

Rekommenderas: till dem som gillar Mma Ramotswe och redan har läst alla Damernas Detektivbyrå-böckerna.

Snackis: Nej.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar