tisdag 20 augusti 2013

Känslan av död


Bokens titel: Känslan av död
Författare: Elly Griffiths
Originalets titel: A Room Full of Bones
Översättare: Gunilla Roos
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Minotaur, 2013
Antal sidor: 283

En myspysig liten deckare som roar, underhåller, är lagom spännande och mycket brittisk. Detta är tydligen den fjärde boken om Ruth Galloway, doktor i forensisk arkeologi. Jag tror bestämt att man gör bäst i att läsa de tre första böckerna innan man öppnar denna, för det är ett konstant flöde av referenser till tidigare böcker. Störande mycket, faktiskt. 

Ruth går ner i en källare och minns döda barn som sträcker sina händer mot henne. Ruth tittar över saltängarna där hon bor och minns en fasansfull natt för något år sedan. Ruth ser döda barn lite överallt, as a matter of fact, och minns en väldans massa personer som inte jag känner till men som hon tydligen delat hemska upplevelser med i tidigare böcker. Detta ska föreställa vara en fristående fortsättning, men jag tycker att det hade varit hyggligare att beskriva det som en serie.

"Känslan av död" är en trevlig liten deckare som starkt påminner om Morden i Midsomer. Ruth Galloway är en livserfaren, småtjock, sympatisk, beläst, intelligent ensamstående mamma som bor ensligt beläget ute vid havet tillsammans med sin lilla dotter Kate. Flickan fyller ett år i boken, mamman visar sig sent i handlingen vara 41 år (jag hade föreställt mig henne som 31, snarare). Ruth är ateist men umgås en hel del med druiden Cathbad, som är hennes skyddsängel (han räddade henne bergis från de döda barnens utsträckta händer i en tidigare bok...) och andra flummisar.

Historien är simpel som i en ungdomsbok: en litet museum firar att man ska öppna en medeltida kista innehållande en biskop – och i samband med detta inträffar flera dödsfall. Biskopens nutida släkt har en riktigt fuffens affärsverksamhet och till råga på allt har de ett rum fullt med mänskliga skelettdelar (därav bokens engelska titel ”A room full of bones”). Blanda in lite knark, svek, död, åskoväder, mängder av mystiska ormar samt Ruths tveksamma kärleksaffärer så har ni den där myspysiga mixen som påminner så oerhört mycket om den trevlige kommissarie Barnaby och hans härliga familj och alla smått övernaturliga eller märkliga dödsfall i Midsomer county.

En perfekt bok för 1) den som slöar i hängmattan 2) den som är hemma sjuk men ändå orkar läsa 3) en ruggig höstdag då man kryper upp i soffan med en kopp te och mjukiskläder.

Mitt foto: Den adliga släkten som handlingen kretsar kring, har ett rum fullt med skelettdelar från aboriginer - lite spännande, chict och exotiskt, så där. Men starka krafter kräver att benen lämnas tillbaka till Nya Zeeland.

Betyg: Deckare som inte kommer att lämna några bestående minnen.

Rekommenderas: till alla som gillar deckare utan blod och våld.

Snackis: Totalt omöjlig att ha intressanta åsikter om.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar