lördag 9 augusti 2014

De döda språkens sjö


Bokens titel: De döda språkens sjö
Författare: Carol Goodman
Originalets titel: The Lake of Dead Languages
Översättare: Katarina Jansson
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Forum, 2003
Antal sidor: 384

Jag hittar pocketboken på landstället, inklämd i bokhyllan bland andra lättsmälta böcker jag plöjt under de somrar vi ägt stugan. Kvarlämnad ifall någon gäst vill ha en bok att läsa och kanske ta med sig hem, tillsammans med några Pasolinna-komedier, ett gäng fåniga deckare och grannens sönderlästa böcker om hårdhudade killar som hamnat i exotiska fängelser på livstid.

Det här är en bok jag inte kan rekommendera till någon. De 384 sidorna är fullsmockade och tättskrivna. Men vilket svammel! Jag undrar om Goodman skrivit något mer eller om det här är det enda hon har klämt ur sig - och isåfall om hon tjänat tillräckligt med pengar på smörjan för att kunna försörja sig.

Baksidestexten är såpass bra så jag kopierar den rakt av:
"För tjugo år sedan lämnade Jane Hudson internatskolan Heart Lake efter en fruktansvärd tragedi. Nu återvänder hon för att undervisa i latin och för att börja ett nytt liv med sin lilla dotter. Men snart väcks minnena till liv. Bara Jane vet vad som egentligen hände den där gången. Samtidigt börjar en rad händelser inträffa som på ett makabert sätt påminner om och repeterar historien då Jane själv var student på skolan."

Ja, ni fattar ju själva... Jag har en stark aversion mot böcker som denna. Det är nästan mer dåtid än nutid, men storyn ska ju hållas ihop av att händelser från förr upprepas i nuet.

Det är den sortens bok där snobbiga internatelever studerar latin (!) och blir uppkallade efter mytologiska gudinnor, där man är kär i fel person och den personen är kär i flera, där man ror ut på sjöar vars yta inte syns för all dimma, där man åker skridskor på samma sjö fast man vet att det finns flera vakar, där ärliga elever visar sig vara förljugna och där någons flickvän naturligtvis - naturligtvis! - visar sig vara gravid (illa nog) med fel person (än värre) och därför måste dö (såklart).

Betyg: Spännande dussinroman med korkad intrig.

Rekommenderas till: Hmm, jag vet inte.

Snackis: Nej, gud så tråkigt samtalsämne.

Boken tycks inte finnas kvar i bokhandeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar