tisdag 19 augusti 2014

Leka bland vuxna


Bokens titel: Leka bland vuxna
Författare: Sophie Dahl
Originalets titel: Playing with the Grown-ups
Översättare: Lina Erkelius
Förlag: Pocketförlaget, efter en överenskommelse med Damm förlag, 2009
Antal sidor: 279

Att jag fastnade för den här boken beror nog enbart på att den är skriven av Roald Dahls dotterdotter och att den utlovade en spännande redogörelse för hur det var att växa upp med hans minst sagt underliga dotter Marina som sin mamma.

Roald Dahl, författaren till alla dessa underbara böcker - Kalle och chokladfabriken, SVJ, Den listige herr räv, Naddap Dlöks, Matilda, Häxorna, Herr och fru Slusk, ja ni vet - står högt upp på min lista över fantastiska barnboksförfattare. Men han är även väldigt skicklig på att skriva korta noveller och små rysare. Eller var, ska jag väl skriva, för han är död sedan länge.

Roald och hans hustru kallas bestepapa och bestemama i boken, sannolikt för att han ju hade norskt ursprung. I sitt vackra hus på den engelska landsbygden bor de tillsammans med sin vuxna dotter Marina och hennes tre barn: utomäktenskapliga Kitty och de yngre tvillingarna Sam och Violet. Det vill säga, tills Marina får en ingivelse att flytta till USA för att delta i något hippieartat new-age-flum och lämnar kvar Kitty på internatskola i hemlandet.

Marina och hennes två systrar är kända för sin skönhet och stjärnglans. Återkommande i boken beskrivs hur oerhört vackra de är - och även Kitty; de är vackra även "med Londons mått mätta". Lite tjatigt kan det vara att läsa om hur gudomliga söta och fantastiskt vackra kvinnorna i boken är.

Bestepapa, Harald i boken - Roald i verkligheten - förmår inte skydda sina döttrar och deras egna, unga familjer trots att han helst skulle vilja se att de stannade i den lantliga idyllen för alltid. Boken är så gott som självbiografisk, enligt uppgift från författaren, och kan väl sammanfattas så här:

Roald Dahls undersköna dotterdotter skildrar en vedervärdig uppväxt i materiell rikedom och känslomässig misär. Hon växer upp med en ung, vacker mor som är psykiskt instabil, som ljuger för sina barn, som inte kan ställa upp för dem eller ge dem trygghet. Boken är sorglig och jag ville veta mer om barnens liv och hur det gick för dem. Kändes som att den inte riktigt fullföljde, inte berättade klart, alla gånger.

Ibland störde jag mig på det där pratet om vacker, vackrare, vackrast och att man inte nådde riktigt ner på djupet. En del av de negativa recensioner som Adlibris länkar till säger att det är lättläst chic-lit och då fattar jag om man blir besviken. Men det är en självbiografi omskriven i romanform och då tycker jag att man läser boken helt annorlunda. Ebba von Sydows kommentar på bokens baksida är direkt vedervärdig: "Härligt smaskigt". Hur kan man säga så om en så hemsk barndom?

Betyg: Sorglig och hyfsat läsvärd om en annorlunda uppväxt i ytlig glamour och skönhet.

Rekommenderas till: dem som vill läsa en uppväxtskildring utan det värsta avarten (inlåst i källare utan mat, pryglad och våldtagen) eller som är lite nyfikna på Roald Dahls döttrar och deras liv.

Snackis: Ja, en snackis att prata kring men knappast underlag för hetsiga diskussioner.Länk till boken på Adlibris: ENGELSK POCKET. Jag hittar inte att den finns kvar på svenska, möjligen kommer den in igen eftersom man kan bevaka den: SVENSK POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar