söndag 10 augusti 2014

Hitta vilse


Bokens titel: Hitta vilse
Författare: Carin Hjulström
Förlag: Bokförlaget Forum, 2011
Antal sidor: 428

Det kan nog vara en fördel att ha läst "Finns inte på kartan" av samma författare, för där förekommer delar av persongalleriet och man får en bakgrund till vad som utspelar sig i denna bok.

Jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta vad jag just läst. Det är inte dåligt - inte alls! - men det suger inte tag i mig. Man kan inte skylla på språket eller själva intrigen eller upplägget egentligen, men om jag ska vara riktigt ärlig så känns hela boken ganska... enkel. Lite seg på sina ställen, lite platt rakt igenom. Jag har svårt att engagera mig i det som händer.

Huvudpersonen Frida Fors är en sympatisk ung kvinna som gått ut Journalisthögskolan och haft vikariat bland annat på en landsortstidning i Småland. Nu får hon drömjobbet på Aftonpressen i självaste huvudstaden och måste därmed flytta från sin hemort Göteborg till en lägenhet i Stockholm. Hur man nu hittar någonstans att bo inom tullarna?! Inte en själ känner hon, inte en enda kompis har hon, och de människor hon lär känna är väl inte alltid så trevliga.

Här finns många trådar; svårigheten att få ett bra jobb trots en bra utbildning, omöjligheten i att skaffa ett eget boende i Stockholm, kvällspressens omoraliska inställning till sina intervjuoffer, porrstjärnornas eventuellt fria val att välja sitt yrke, förmågan att försörja sig själv, känslan av att välja ett jobb man inte vill ha men där man kan tjäna stora pengar, vikten av att ha rätt kontakter. Rakt igenom boken löper den något sega historien om Fridas arbetsplatser och den moral som härskar där.

Här finns också flera mammor som tar livet av sig eller blir sjuka eller deprimerade, flera pappor som är ena riktiga svikare och åtskilliga ungar som farit illa (i stort sett varenda en av personligheterna som namnges, skulle jag tro).

Det handlar också om kärlek och nätdejting. Frida lever ensam men letar efter en man. Flera av hennes bekanta letar en partner genom kärlek på nätet, på jobbet eller på danskurser. Tack och lov faller inte författaren för klyschorna utan låter Frida ha sex fast hon egentligen "inte borde", avspisa folk trots att de är både halta och lytta (och därmed "synd om"), inte bli kär i den person man skulle kunna tro att hon ska upptäcka är hennes livs kärlek samt ställa vettiga krav på dejternas syn på jämställdhet och kvinnor.

Karaktärerna är lite klichéartade och man kan omöjligt känna särskilt starkt med någon i boken - det är inte tal om man man sitter med tårar i ögonen eller hjärtat i halsgropen eller ett leende på läpparna. Det här är inte en bok som man lägger ihop och tänker "Åneeeeej, är den redan slut? Jag som ville veta mera!" eller där man går och tänker på huvudpersonerna i dagar efteråt. Det här är nöje för stunden, extremt lättläst och simpelt.

Betyg: Uppföljare till "Finns inte på kartan" och borde läsas i direkt följd. Enkla böcker med viss sens moral och genomtänkta teman men utan något bestående intryck.

Rekommenderas till: Frida Fors:are, kvinnor i 25-årsåldern som gillar romaner som utspelar sig i ett nutida Sverige.

Snackis: en hel del att prata om förvisso - det får man ändå ge författaren!

Länk till boken på Adlibris: POCKET för ofattbara 114 kronor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar