onsdag 24 augusti 2016

Den blå karbunkeln

Bokens titel: Den blå karbunkeln (ur Sherlock Holmes Äfventyr)
Författare: Arthur Conan Doyle
Originalets titel: The Adventure of the Blue Carbuncle
Översättare: Tom Wilson
Förlag: Novellix, 2016
Antal sidor: 36

Å, det här passade mig precis! Tänk dig engelskt 1800-tal: London i juletid, med råkall dimma och jäktande människor, droskor, springpojkar, sprakande kolbrasor, doftande piptobak, inomhustofflor och herrar som inte går utanför dörren utan sin hatt.

Sherlock Holmes och hans gode vän doktor Watson flänger stan runt i jakten på en gåsuppfödare som kan förklara hur det kommer sig att man inuti en upphittad julgås funnit en dyrbar ädelsten...

Sherlock är just så enerverande skarpsynt att det blir underhållande. Han drar idiotiska slutsatser som är helt logiska i bokens handling men fullständigt orimliga i min mening. (Exempelvis att en upphittad hatt måste tillhöra en person som är ovan vid fysisk ansträngning eftersom man tydligt ser avlagringar av svett i den. Mig veterligen kan mycket vältränade elitidrottare också svettas.)

Privatdetektiven glänser förstås - och lyckas som vanligt lösa varenda gåta! - medan doktorn svassar efter stum av beundran och alla andra förvandlas till imbecilla statister i deras närhet. Men historien är riktigt underhållande och lite klurig, en trevlig förströelse som passade mig utmärkt.

Länk till boken på Adlibris: LITEN POCKET

4 kommentarer:

 1. Det lät som mysig läsning! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de där Novellix-böckerna kan vara riktigt bra underhållning och smidiga att ha med sig i innerfickan eller handväskan, när man inte orkar släpa på någon tung bok.

   Radera
 2. Verkar bra att ta till när man behöver något lättsmält. London och 1800-tal lockar ju dessutom alltid. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och så kan man läsa klart det i ett nafs! Det är också tilltalande.

   Radera