fredag 12 augusti 2016

Se, döden på dig väntar


Bokens titel: Se, döden på dig väntar
Författare: Maria Lang (pseudonym för Dagmar Lange)
Förlag: Vingförlaget (Kooperativa Förbundet, LTs Förlag, Norstedts), 1957
Antal sidor: 224

Nu är Puck i farten igen - och denna gång slår hon nog personligt rekord i fånighet. Hon blir inbjuden till ett cocktailparty tillsammans med sin make Eje hos en tidigare arbetskamrat, som nu blivit intendent på Drottningholms slottsteater. På tillställningen får hon träffa alla de operasångare som ska delta i "Cosi fan tutte" den sommaren: självupptagna tenorer och intrigerande divor, en lantlolla som tror hon kan sjunga och en skämtsam komiker bland andra.

Den världsberömde dirigenten Mattias Lemming ska leda sommarens föreställningar. Döm om min förvåning när det lilla spånet Puck går och blir kär i honom! Jag känner mig mycket störd över detta faktum, eftersom Einar är en så trevlig karl och verkligen inte förtjänar att hans hustru kastar sig i famnen på andra.

Naturligtvis begås ett mord på den anrika teatern och alla i uppsättningen kan tänkas vara skyldiga. Puck trånar efter Mattias Lemmings kyssar och försöker använda sin intuition (!) till att lösa mordgåtan. Hennes snille till vän, kriminalkommissarie Christer Wijk, dyker tyvärr inte upp förrän allra sist i boken och slänger snitsigt ur sig vem som mördat och varför. Tack och lov använder han sitt lysande intellekt istället för intuitionen...

Omdöme: Passade mig utmärkt att läsa, eftersom jag var i starkt behov av verklighetsflykt samtidigt som jag inte orkade ta in något som var mer komplicerat än Kalle Anka.

Boken hittas ofta på Bokbörsen, bland många andra fina begagnade böcker.


---

Nu har jag läst sex av de tio första böckerna av Maria Lang, de som anses vara de bästa. Under åren 1949-1958 gavs hennes första tio böcker ut:
1. Mördaren ljuger inte ensam
2. Farligt att förtära
3. Inte flera mord!
4. En skugga blott
5. Rosor, kyssar och döden
6. Tragedi på en lantkyrkogård
7. Se döden på dig väntar
8. Mörkögda augustinatt
9. Kung Liljekonvalje av dungen
10. Farliga drömmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar