tisdag 6 september 2016

Minns du den stad


Bokens titel: Minns du den stad
Författare: Per Anders Fogelström
Förlag: Albert Bonniers Förlag, 1964
Antal sidor: 314

"Mina drömmars stad" utkom 1960, "Barn av sin stad" utkom 1962 och "Minns du den stad" utkom 1964. Per Anders Fogelström verkar ha jobbat som besatt för att ge ut de fem böcker som beskriver Stockholms utveckling från mitten av 1800-talet och hundra år framåt i tiden.

Jag drog mig länge för att läsa böckerna, även om jag insåg att det hörde till allmänbildningen att ha gjort det. Men de är fantastiska! Lättillgängliga, ett bra driv, engagerande och lärorika.

Man bör vara genuint intresserad av historia eftersom Fogelström är noga med att berätta detaljerat om industrialismens framfart och arbetarrörelsens tillblivelse, mängder av yrken som helt enkelt inte finns längre, mat vi slipper äta, bostäder vi inte behöver bo i.

Det är nog också en fördel att hitta hyfsat bra i Stockholm, för det förekommer täta beskrivningar av hur hela kvarter växer fram, berg som sprängs, gator som stenläggs, stugor som rivs och ersätts av flerfamiljshus. För oss som kan vårt Stockholm är det otroligt spännande och jag tror man missar en dimension om man inte vet var de olika gatorna är belägna.

Nu har vi hunnit fram till sekelskiftet och får följa Emelie under 1900-talets början, då staden växer så det knakar och arbetarna strejkar för bättre villkor. Hon släpar på Bärta, som super och slarvar istället för att ta hand om sina fyra småbarn. Hon har redan hand om Bärtas äldste son, Gunnar, som ju är Emelies brorson - men det är fortfarande hemligt. Dessutom bor svägerskan Jenny hos dem tillsammans med sin lilla dotter Maj, nu när Emelies bror Olof är död och hans änka behöver hjälp med husrum och barnpassning.

Emelie är ogift och barnlös, men har ständigt en skara ungar runt sig som förväntar sig mat och kläder. Hon sliter för att ha råd att försörja dem alla. Varje dag går hon till tvålfabriken där hon blivit föreståndarinna - men när storstrejken bryter ut i Stockholm måste hon välja: lojalitet med arbetsgivaren som ger henne en bra lön eller med de fattiga arbetarna som strider för bättre arbetsvillkor? Hur hon än väljer blir det ödesdigert.


Recension av Mina drömmars stad (del 1)


Recension av Barn av sin stad (del 2)

Omdöme: En historiebeskrivning som är omöjlig att inte dras med i, där vi ser stadens snabba framväxt och hur livet förändras för stockholmarna under 1900-talets första årtionden. Det är ofattbart att det bara är hundra år sedan rivningsfärdiga stugor hängde över bergskanterna på Söders höjder, fulla av svältande och loppbitna barn med slutkörda föräldrar som bokstavligt talat arbetade ihjäl sig.

4 kommentarer:

  1. Så roligt att se att det är flera som läser Fogelströms stadserie :) Det är möjligt att hans böcker faktiskt tillhör mina absoluta favoriter. Jag har varit sugen på att ta en stadspromenad i Fogelströms spår, promenera och fotografera på de gator och i de områden han skriver om. Det vore otroligt intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det håller jag med dig om! Jag har faktiskt en kompletterande bok med mestadels bilder, som Fogelström gav ut på 1970-talet (tror jag) där man i viss mån kan se DÅ och NU. Men jag skulle gärna gå runt själv och spana in Hennings, Lottens och Emelies Stockholm. En sak jag inte hade begripit är hur mycket man har schaktat, grävt ut, sprängt sönder och fyllt igen... Kungsgatan och Sveavägen till exempel. Jag hade inte en tanke på att de inte anlades rakt på marken bara. Eller alla Söders backar och branta berg, där man sprängt hej vilt.

      Radera
  2. Fantastiska böcker (även om man bor i Göteborg) :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Jag är ju en hel del på västkusten, men har svårt för att lära mig alla gatunamnen i Göteborg och tänkte att det skulle vara knepigt att hänga med i en historia där man inte ser platserna riktigt framför sig.
      För övrigt vore det roligt att läsa en "Mina drömmars stad" om Göteborg också, för det är väl verkligen en stad som har förändrats i rekordtakt!

      Radera