måndag 25 september 2017

Tematrio: Starka känslor

När jag just sagt att jag inte har så mycket att ge i dessa bloggutmaningar, så kommer Lyrans tematrio med veckans tema på starka känslor. En bra bok måste nästan med nödvändighet innehålla starka känslor, tycker jag, eller med sin handling röra upp starka känslor i mig.

Jag väljer tre svenska böcker av tre kvinnliga författare, för jag gillar att ha ett tema inom temat.


"Än klappar hjärtan" av Helena von Zweigbergk är en bok där allt, precis allt, kretsar kring känslor. Syskonrivalitet, trasiga relationer, krångliga tonårsbarn, nya förälskelser, gamla kärlekshistorier. 


Den här antologin från i år, "Brev till min dotter", berörde mig något alldeles oerhört. Jag är lite förvånad att det inte har snackats mer om den. Väldigt starka känslor från mödrar till sina döttrar - men mycket mer än så.


Man kan vara full av känslor men inte riktigt våga ge utlopp för dem, som Maj i "Sörja för de sina" av Kristina Sandberg. Fantastisk bok - tja, alla tre i serien - som var en stor läsupplevelse för mig.

+

En bonusbok också, även den svensk och skriven av en kvinna. Egentligen är det en saga bland många i en samling (Nils Karlsson Pyssling), men den har även getts ut för sig. Jag får nästan lite ont i kroppen bara av att tänka på den... En av de sagor jag tyckt allra mest om som barn:


Allra käraste syster av Astrid Lindgren, här med makalösa illustrationer av Hans Arnold.22 kommentarer:

 1. Svar
  1. Men "Allra käraste syster" har du väl ändå läst?!

   Radera
 2. har läst dem alla och är särskilt förtjust i Kristina Sandberg. och skopåsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Sandbergs bok bäst av dessa tre. Skopåsen har min mormor broderat någon gång för länge, länge sedan. Även klädborsten är hennes.

   Radera
 3. Brev till min dotter blev jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den borde ju rimligen komma i pocket, kan jag tycka. Läs den då!

   Radera
 4. Brev till min dotter har jag läst men den berörde mig inte så starkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var fantastiska brev! Men så där är det; ibland kan jag inte alls begripa varför andra tycker att något är så känslosamt - det handlar säkert mycket om vilket humör man själv är på.

   Radera
 5. Jag älskar Kristina Sandbergs böcker om Maj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Alla tre. Och de är så ruskigt sannolika, troliga. Maj är så lik min farmor att det är rent skrämmande.

   Radera
 6. Har inte läst någon av dessa och är nog osäker på om jag kommer att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack i alla fall för att du kom in hit och kollade - och kommenterade! Uppskattar det.

   Radera
 7. Har inte läst någon av böckerna i din trio men Sandbergs böcker är jag ganska sugen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första boken kan nog upplevas som rätt märklig innan man kommer in i den och hänger med i HUR den är skriven. Men jag tycker de är otroligt bra, alla tre.

   Radera
 8. Har inte läst någon av dina böcker. Men jag har Sandbergs böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs dem någon gång när du har tid, det är de värda!

   Radera
 9. Helena von Zweigbergk (kunde hon inte stava lite krångligare till?) känner jag mest från "Spanarna" i P1, har inte läst boken men kan tänka mig att den är känslofylld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar "Spanarna"! Såg att man kan lyssna på gamla spaningar på SR, de har alla program där. Det är förvånansvärt mycket som håller att lyssna på även efter flera år.

   Radera
 10. Det är pinsamt att jag fortfarande inte läst de böckerna av Kristina Sandberg. De har stått här i bokhyllan och väntat länge nu. Jag är för nyfiken på alla nyheter, så jag prioriterar hela tiden dem före äldre böcker. Och det är ju synd. När jag väl läser en äldre bok, som jag känner att jag verkligen, verkligen vill läsa, brukar den läsningen överträffa läsningen av många av de nyutkomna böckerna. Som när jag till slut läste boken 1984.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst en hel bok av Strindberg. Det du! Man måste ju rimligen få välja själv, vad man känner för i stunden. Ingen kommer att fråga oss vid livets slut om vi gjort läxan och läst Kristina Sandbergs trilogi eller Strindbergs samlade verk :-)

   Radera
 11. Samma här! Allra käraste syster var en stor favorit, både för mig och min syster när vi var barn. Och numera har visst boken nått kultstatus. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, kult! Det visste jag inte. Sagan är fin men jag tror även att Hans Arnolds teckningar spelar en stor roll i framgången.

   Radera