fredag 13 oktober 2017

Kan du böckerna?

Liten förströelse för den som inte tänker gå ut i höstrusket denna helg. Ur vilka böcker i min faktaboksbokhylla är dessa citat hämtade (jag har med flit valt böcker som kommit ut de senaste åren och blivit så pass uppmärksammade att det finns en rimlig chans för alla bokbloggare att klara utmaningen!):


A.
"Spelades det musik lämnade hon klassrummet. Visades det film gick hon ut. När de hade rollspel ville hon inte vara med för hon kunde inte låtsas som hon var en annan än den hon var. Det var också haram.
Hon strök sig som Leila från Facebook, skapade en ny profil där hon kallade sig Bintu Sadiq, Sadiqs dotter, och postade bara religiösa texter."


B.
"En del av dessa kritiker kan avfärdas som besvikna rasister. De ogillade idén att invandrare från Mellanöstern skulle ha haft någon avgörande betydelse för den svenska befolkningens tidiga historia."


C.
"Många läsare grät. Tjugotusen sa upp prenumerationen. Prinsen av Wales var, sades det, ytterst bestört. Det ryktades att unga herrar i city satt sorgflor på sina höga hattar. (---)
Conan Doyle kunde för sitt liv inte förstå det. Han var fullständigt kallsinnig till vad han gjort. Sherlock Holmes var hans eget påfund och han hade rätt att göra vad han ville med honom. Nu skulle det till slut bli tyst om detektiven."


D.
"Sen la jag å till jobbet, och i nyheterna klockan 10 meddelades att strax innan hade främmande flygplan flugit in över Stockholm och slängt ner fullt med bomber över Hammarbyhöjden, sen fortsatte de över Södertälje och Strängnäs och tappade bomber där också.
(---) Jag är tacksam, att inte bomberna ramlade över Vasastan, för då hade väl Karins nervsystem kommit i allvarlig oordning."


E.
"Den här svampiga kroppen är inte min, det är inte den kropp jag är van vid. Nej, det här är inte vanligt hull, det här är fattigdomssvampet, det alldeles speciella geléartade ytterskiktet som kommer sig av dålig mat. Det är en sorts svullet fläsk (---)."14 kommentarer:

 1. Läste fantasybokhylla först och blev lätt förvirrad av första utdraget :) Tror jag kan den i mitten, men annars var det himla tunnsått här, hade möjligtvis gått bättre om det varit fantasy...

  SvaraRadera
 2. Enda jag kan tänka mig ens en gissning på är C och att det kanske är Från Holmes till Sherlock. Men sen står det helt still!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag råkar veta att du har läst bok D. Precis som Helena här ovan som inte heller kom ihåg att hon hade läst den boken :-)

   Radera
  2. Förresten kom jag på att du och jag har pratat om bok B förut - den har du också läst. En hint är kanske, att du var på en gala...

   Radera
 3. Mest för att jag bara fick en känsla för Bojs skulle vara med så gissar jag att det är den andra B :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte avslöja svaren imorgon, om det är okej.

   Radera
 4. På tal om Sherlock Holmes av Dorothy L Sayers gillar jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var evigheter sedan jag läst henne, faktiskt, men jag har ett minne av att det var lite småputtrigt trevligt.

   Radera
 5. Å vad roligt! Jag tror jag kan den första men går bet på resten. Om inte D är ur någons dagböcker..? Möjligen om B skulle vara en bok jag inte lyckades ta mig igenom helt men som börjar i bronsåldern i min hemtrakt Uppland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jominsann är det någons dagbok. Astrids!
   Jag tror inte Bojs bok börjar i Uppland men jag kan minnas fel. Maja Hagerman har väl skrivit om forntida folk i Uppland?

   Radera
  2. Ja! Hagerman är det ju jag tänker på. Hjärnmos.

   Radera
 6. Jag tror att jag läste E vid den här tiden förra året, kanske ett par veckor längre fram i oktober, efter ett event där den hade betydelse, kan det stämma?

  SvaraRadera