måndag 23 oktober 2017

Tematrio: Jag också!

Tematrion hos Lyrans Noblesser denna vecka handlar om #Metoo, brännande aktuellt - trots att det är ett problem som väl har funnits lika länge som mänskligheten.

Jag önskar jag själv hade mod att vara en av de där kvinnorna som ventilerar sina erfarenheter, men jag känner inte att jag mäktar med. Det får räcka med "jag också". I min bokhylla finns en ofantlig massa böcker där kvinnor blir våldtagna, sexuellt utnyttjade, tafsade på, utsatta för sexistiska skämt och ett opassande kladdande. Jag kollar som hastigast i bokhyllan med romaner och inser att övergrepp på kvinnor är ett mycket, mycket vanligt tema.


Björnstad av Fredrik Backman handlar om en våldtäkt och hur svårt det är för vuxna och ungdomar i den lilla bygden att veta vilken sida de ska stå på: flickans eller pojkens? Kan man sympatisera med båda? Spiller skam och skuld över på föräldrarna? Ska man agera eller bara glömma?


Jenny av Jonas Gardell är en fruktansvärd historia om en sommarnatt strax innan klassen slutar nian och hur svårt det är för Jenny att någonsin hämta sig från det som hände...


Så gott som alla böcker av Katarina Wennstam handlar om mäns våld mot kvinnor, på något vis. Jag valde Skuggorna eftersom den handlar om ett gäng kvinnor som inte accepterar att förövarna går fria, utan väljer egen rättsskipning.

10 kommentarer:

 1. Wennstam har jag läst men inte de andra. Det är ju ganska jobbig läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det jobbigt. Wennstam är en favorit, jag gillar att hon skriver närmast dokumentärt emellanåt. Det är lätt att tro att det är verkliga händelser som hon maskerat lite bara.

   Radera
 2. Skuggorna valde jag också och av samma skäl. jag undviker gärna böcker. de båda andra har jag inte läst. undviker i görligaste mån romaner om kränkningar av kvinnor, men det blir en hel del ändå eftersom det förekommer så ofta och det speglas i litteraturen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog inte reflekterat över det tidigare, men det stämmer som du säger att våldsbrott och kränkningar mot kvinnor förekommer ofta i litteraturen.

   Radera
 3. Svar
  1. Det finns så mycket elände i min bokhylla... Jag var ju tvungen att ta bara tre.

   Radera
 4. Björnstad hade jag med i min trio också. En mycket bra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket tänkvärd bok! Jag kan inte påstå att jag älskade den direkt, men det är absolut en av hans allra bästa.

   Radera
 5. Björnstad går på ett mycket intressant tema! Jag är oförtjust i Backman men i hans blogg var han ju som bäst när han var allvarlig så kanske detta är bättre litteratur än hans flamsböcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade hans blogg när han var lite allvarlig OCH när han drev med sig själv. Hans böcker har jag haft lite svårt för - utom Ove, då, för den gillade jag med sitt vemod och sin trumpenhet - men efter alla andra bästsäljare som jag klankat ner på blev jag glatt överraskad av Björnstad. (Om du läste min recension så ser du att jag hakar upp mig på att berättarrösten är en allvetande gud full av floskler och carpe-diem-krafs... men bortsett från det är boken mycket tänkvärd och snyggt ihopvävd.)

   Radera