torsdag 5 oktober 2017

Någon jag har läst!

Jaha, det här var ju fantastiskt: en Nobelpristagare som jag faktiskt har läst innan utmärkelsen. Har det hänt förut? (Jo, förresten, Alice Munro.)

När alla kultursidor, bokbloggar och litteraturintresserade vänner frossar i spekulationer om vilken författare som kan tänkas vinna just den här gången - det är samma visa vartenda år! - så sitter jag mest tyst och känner mig oinsatt. Det är inte kul. Man vill ju inte känna sig obildad.

Det flyger namn i luften, långt över huvudet på mig. Författare som jag inte känner till, eller bara har hört om men aldrig läst. Sällan känner mig suktad att läsa heller.

Det finns andra bokpriser som jag följer och andra topplistor som inspirerar, men just Nobelpriset i litteratur hör inte till dem.

Men det här var ju roligt! Senast i måndags puffade jag för denna i Lyrans "tematrio":


Edit: Jag var tvungen att stryka en del i denna text eftersom jag virrat till det för mig och blandat ihop några av alla dessa tidigare pristagare som jag aldrig läst.

12 kommentarer:

 1. Kazuo Ishiguro är bra val, har en bok i bokhyllan, köar för den andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Återstoden av dagen" är också en fin bok.

   Radera
 2. Jag är inte helt säker på att jag har läst Återstoden av dagen - vi hade den i bokhyllan hemma och jag vet att jag fingrat på den och iaf börjat på den för länge, länge sedan - men eftersom jag inte minns är det i vilket fall dags att läsa/läsa om. Jag är jättenöjd med prisvinnaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också mycket nöjd med årets pristagare (man får inte säga "vinnare", Sanna, tror Akademien får rysningar av sånt för man VINNER inte ett Nobelpris, man tilldelas det).

   Radera
  2. Ha! Om inte Ishiguro är en vinnare så äter jag min hatt... Men jo, jag vet att de renläriga får rysningar av mina slarviga uttryck. Jag kom förresten på att jag måste slå ett slag för Hertha Müller också, vad har du mot henne? Hon är en av mina favoriter ju!

   Radera
  3. Det här var så pinsamt så jag strök halva meningen (om Herta Müller och Mo Yan). Det var ju inte henne jag var ute efter, utan Elfriede Jelinek. Och jag borde inte ha nämnt någon av dem, för det enda jag har läst är utdrag ur deras böcker publicerade i dagstidningar. Sorry.

   Radera
 3. För ovanlighetens skull har även jag läst pristagaren. Känns kul! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad roligt det är när man har något vettigt att säga om årets Nobelpristagare :-)

   Radera
 4. Jag har inte läst något men kände i alla fall till honom! :) Och har velat läsa något av honom länge :). Har Återstoden av dagen hemma och ska ta tag i den snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Det här är nog lite mer lättillgänglig litteratur än många av de tidigare pristagarna. Tror jag. Fast jag har noll koll.

   Radera
 5. Kul att ett bekant namn dök upp :) inte för mig dock, obildad helt enkelt... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att jag inte är ensam om att inte ha läst Nobelpristagarna. Just DEN HÄR har jag ju faktiskt läst, men de flesta andra inte.

   Radera