måndag 12 februari 2018

Ahlströms snabbläsning

I helgen var det en intressant text i DN, där Kristofer Ahlström skriver om våndan att inte hinna läsa så många böcker som han skulle önska. Målet är 300 böcker på ett år, ungefär en bok om dagen.

Han filosoferar kring hur sjutton man ska orka och hinna det, när man samtidigt har ett heltidsjobb och när ens fritid kräver att man har diverse sociala konton att läsa och skriva i, och förväntas se en mängd halvdana avsnitt av en ny amerikansk serie på Netflix. Förutom att man ska träna och ha sex också...



Tja, det är lite knepigt att hinna allt. Jag håller med dig, Kristofer! Och det är sannerligen inte så enkelt som att säga "Det gäller att prioritera!". Ju mer jag funderar på det, desto värre tycker jag att det är att säga en sån sak.

Om man har prioriterat att få barn framför att avstå (vi förutsätter nu att man alls kan få barn) så betyder ju inte det att man alltid i alla lägen tycker att det är superkul att prioritera barnen framför läsningen - men man är illa tvungen. Simskolor, utvecklingssamtal, att laga en vettig middag och packa gympapåsar kanske inte alls är vad man har lust att göra, men det är tämligen nödvändigt.

Om man har prioriterat att starta eget framför att jobba som fast anställd på ett tryggt ställe dit man kan gå utan att känna att "idag måste jag tokprestera, annars får jag ingen lön den här månaden heller..." så kanske man kan slappna av på kvällen och sätta sig med en god bok, istället för att fortsätta jobba lite till innan man stupar i säng.

Att man tittar på teve någon gång betyder inte med automatik att man inte läser mycket.
Att man har Facebook, Instagram och Twitter betyder inte heller att man aldrig läser något annat än korta meddelanden illustrerade av mediokra foton.
Det är kanske inte heller alltid så självvalt, utan något man förväntas göra - i sitt arbete eller i en roll man har på fritiden eller i en ideell organisation.

Kristofer Ahlström provar diverse tjänster som kan sammanfatta böcker eller hjälpa en att snabbläsa dem. Han är inte så imponerad. Själv undrar jag om det verkligen är viktigare att läsa många böcker än att försjunka i dem, ta till sig dem, njuta av dem, hinna notera ordval och kunna upptäcka även allt det där som inte skrivs rakt ut.

Artikeln avrundas med:
"Jag har redan börjat tänka på dem (böckerna, min anm.) som något att fly ifrån istället för att fly in i; inget man ska njuta av utan något man ska ha avklarat."

"Deltagarna i världsmästerskapet i snabbläsning läser mellan ett tusen och två tusen ord i minuten men förstår bara hälften av vad de tar in. Om man har sett ett ord utan att förstå det - har man då ens läst?"

Ja, det kan man verkligen fråga sig.

8 kommentarer:

  1. En bok per dag låter helt galet. Jag läser ganska mycket, men det är fortfarande en avslappning för mig, inget jag gör för att jag måste utan för att jag vill och njuter av det :). Sedan bor jag ju ensam med en hund så jag har ganska mycket tid över när jag är ledig då jag kan läsa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vansinnigt med en bok om dagen, tycker jag med. Det är inte rimligt om man inte är pensionär eller möjligen arbetslös att tro att man hinner läsa i timtal varenda dag.

      Radera
    2. Även jag som är långtidssjukskriven och faktiskt skulle kunna sitta i timtal och läsa, hinner inte det eller rättare sagt jag måste göra annat med, tex ta hand om barn, (skolbarn och hemma runt kl 14/15b på dagarna) och hemmet.
      En bok om dagen förstår inte hur en del hinner att läsa det men då är de kanske snabbläsare och inte tar in hela texten i boken, det skulle jag inte vilja utan jag vill njuta av boken.

      Radera
    3. Camilla, jag är övertygad om att de flesta av oss bokbloggare är "snabbläsare" och läser låååångt många fler böcker varje år än en genomsnittlig svensk - men läser man en bok om dagen har jag svårt att tro att man FATTAR vad man läser och verkligen kan ta till sig nyanserna. Håller med dig om att då missar man helt njutningen!
      Tråkigt att du är långtidssjukskriven. Det är tufft att vara sjuk eller ha värk under lång tid, vet jag av egen erfarenhet.

      Radera
  2. Vilket totalfiasko! Varför sätter man "ett mål att läsa 300 böcker om året"? Då måste man ha fullständigt missat poängen med läsning...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att han ville bli av med sin bokhög som liknade lutande tornet i Pisa, om jag minns rätt. I vilket fall som helst tog han sitt förnuft till fånga i slutet av artikeln och kröp ner under en pläd och började läsa tegelstenstjocka klassiker :-)

      Radera
  3. 300 böcker om året känns mest som en dum idé. Bokläsning är ju ingen tävling, även om det väl ibland kan kännas som det. Jag läser runt 80 böcker per år. För mig är det rimligt. Jag har aldrig varit typen som kan läsa många timmar i sträck, och ibland vill jag faktiskt göra annat. Det tror jag gäller för många av oss.

    SvaraRadera