tisdag 13 februari 2018

Karriär i ondska


Bokens titel: Karriär i ondska
Författare: Robert Galbraith, pseudonym
Originalets titel: Career of Evil
Översättare: Charlotte Hjukström
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2017
Antal sidor: 534

Jag har verkligen tyckt om böckerna om den enbente privatdetektiven Cormoran Strike och hans klipska assistent Robin som löser mordgåtor i London. Såg därför mycket fram emot att pocketversionen av den tredje boken i serien skulle komma ut - men nu är jag lite besviken när jag väl har läst...

Cormoran har en kärlekshistoria med den vackra Elin, Robin har ett långt förhållande med Matthew. Ingen av dem verkar alldeles bombsäker på att de valt rätt person i sina liv. Matthew har friat till Robin och planen är att de ska gifta sig till sommaren - frågan är bara om det verkligen är vad flickvännen vill, när hon känner efter.

Man ska väl förväntas längta efter att radarparet på detektivbyrån gör slut med sina respektive och istället blir ihop, men jag känner inte alls så, tycker att det duger utmärkt att de är arbetskompisar.

Boken inleds med att det kommer ett paket med ett människoben till Robin när hon sitter på jobbet. Sedan är jakten på en slug mördare förstås i full gång och koncentreras snabbt till tre av Strikes antagonister som kan tänkas vilja sabba för honom och hans verksamhet.

Några unga tjejer slaktas med machete och köttknivar på brutalast möjliga vis - och mördaren hackar av små troféer att spara för nöjes skull. Fingertoppar och öron och sånt...

Jag har stora problem med såna här historier. Hur sannolikt är det att man vill knivdöda en handfull kvinnor för njutnings skull och för tanken på en ljuv hämnd? De flesta av oss skulle nog bara kunna döda i självförsvar eller panik - eller möjligen för att skydda en älskad. Det blir på något vis löjligt med en ensam galning som dreglar vid blotta tanken på att få se en kvinna dö och som går runt med hennes kroppsdelar i jackfickan. Jag köper det inte. Det är för osannolikt och hur historien sedan vävs ihop är ännu märkligare.

Omdöme: Underhållning för stunden om man klarar av att ha överseende med en mördare som kallar sin sambo för "Det" och som är absurt hämndlysten. Och en evighetslång väntan (över femhundra sidor...) på att Robin och Matthew äntligen ska komma iväg till kyrkan för att gifta sig (som om man skulle bry sig det minsta.)

Länk till boken på Adlibris: POCKET och INBUNDEN.

Och ja, jag kommer såklart att läsa den fjärde boken när den väl finns på svensk pocket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar