måndag 12 februari 2018

Tematrio: Snaskig, våldsam kärlekLyrans tematrio handlar om kärlek - men kanske inte i bokform, utan musik, konst, dans osv. Äsch, jag håller mig strikt till böcker ändå! Alla hjärtans dag ger jag inte mycket för, det är ett konstruerat firande som antagligen mest framkallar ångest hos folk.

Här är några kärlekshistorier som kanske inte är så söta:


En vampyrs bekännelse av Anne Rice - erotiskt och våldsamt och blodigt så det förslår, i en uppdiktad dåtid som känns äkta.


Den hemliga historien av Donna Tartt är en av de bästa böcker jag läst - men även den är erotisk, blodig, våldsam och smått verklighetsfrånvänd...


Wolf Hall av Hilary Mantel - nämen oj, den råkar också utspela sig långt tillbaka i tiden och vara närmast osannolik i alla sina (sanna!) turer med våldsamt hat och omättlig kärlek och hämnd och makt... En alldeles fantastisk bok, men inte det minsta romantisk.

12 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio men både Den hemliga historien och Wolf Hall finns olästa i bokhyllan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de är ju jättebra alla tre! Läs!

   Radera
 2. Jag har inte läst någon av böckerna, men Henrik VIII var speciell. Gift sex gånger, men man glömmer ofta bort att hans första äktenskap varade i hela 24 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men just i Wolf Hall får man en tydligare bild av honom och hans kärleksrelationer - och såväl långa som korta äktenskap. Jag tror inte att folk upprörs över hans KORTA äktenskap utan mer över hans behandling av fruarna...

   Radera
 3. Anne Rice känner jag till. har läst halva Tartt. Wolf Hall är verkligen jättebra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du bara läst halva Tartt förmodar jag att du inte gillade hennes stil. Jag väntar fortfarande ivrigt på del tre i Mantels serie om Henrik VIII.

   Radera
 4. Ack ja, kärlek i litteraturen... Antingen blir det maktspel och elände och folk som far illa, eller så blir det kalkonerotik och orimligheter. Bäst är kärleksskildringar mellan raderna, har jag kommit fram till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte funderat så noga på det, inser jag. Tänker att kärlek är en så stark kraft i sig, så det är inte underligt att den kan slå över till hat och hämnd - och sånt är förstås tacksamt att använda sig av i filmer, böcker och sagor.

   Radera
 5. Har inte läst någon av böckerna, men nummer 2 och 3 väntar bland mina olästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tre är värda att läsa, men det är ju så många böcker man vill hinna med!

   Radera