fredag 6 april 2018

Helgfrågan: Vilken lästyp är jag?


Mias bokhörna har en "Helgfråga" som denna vecka handlar om hur snabbt man läser. Mia själv anser sig läsa långsamt eftersom hon bara hann med 875 sidor på påsken. Herregud, 875 sidor, det skulle jag lätt klämma om jag läste samtliga LasseMaja-böcker eller något liknande - men inte om det var Dostojevskij eller Shakespeare.

Men det är väl en otrolig skillnad på hundra sidor och hundra sidor?!
Håller ni inte med mig om det?

Hundra sidor i en bok där texten är på ditt modersmål - eller där den är på ett språk som liiiite tar emot. Även om det är på engelska och du är duktig på det, så räcker det motståndet för att läsningen ska gå långsammare.

Hundra sidor i en bok där texten är författad för en yngre målgrupp - eller för en med en vokabulär som du inte är helt komfortabel med. Klart det går snabbare att läsa de allra flesta ungdomsromaner än att tugga sig igenom en bok full med ord som du visserligen behärskar men inte skulle använda i dagligt tal.

Hundra sidor i en skönlitterär bok utan överdrivet komplicerad handling - eller i en fackbok full med styckelånga meningar och branschspecifik terminologi. Jag läser snabbare om det är en feelgoodbok med simpel intrig än om det handlar om mikroplaster i haven.


Vi läser ju för vårt eget höga nöjes skull. Jag läser fort, men är noggrann och läser verkligen alla ord. Skulle jag börja skumma mer så skulle jag komma upp i hela andra volymer - men det kan jag inte se vitsen med.

Mias bonusfråga är "Vad längtar du efter just nu?". Mycket! Jag borde svara fred på jorden eller god hälsa men just exakt i denna stund svarar jag "Kardemummabulle, en kanna Kusmi-te, ett svårt korsord och ett tomt hus där jag kan vrida upp musiken på högsta volym".

22 kommentarer:

  1. Ja! Olika språk, fakta/fiktion, olika deppighetsgrad/svårighetsgrad, olika textstorlek - hundra sidor kan vara vääldigt olika. Håller dessutom med om speedreading - vad är poängen? Då missar man ju halva grejen: språket, stilen... Det skulle vara för dem som bara plöjer polisdeckare kanske då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du säger: textstorleken spelar roll, och kanske ännu mer vilket radavstånd texten har. Ibland får man ju koncentrera sig på att läsa bara för att det är smått och tätt, inte för att det är svårtillgängligt.

      Radera
  2. Te, bulle och korsord låter som en drömtillvaro! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, verkligen. Önskar jag hade en betjänt också! Längtar efter att lata mig, faktiskt.

      Radera
  3. Visst läser jag olika fort beroende vad det är för sorts bok och hur pass intresserad jag är av innehållet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, intresse spelar såklart också roll. Och koncentrationsförmåga - man kanske har tusen saker i huvudet och svårt att riktigt ta till sig texten.

      Radera
  4. är långsamläsare, beror ju på vilken sorts bok.

    SvaraRadera
  5. Sidor är verkligen olika, håller helt med!
    Sen är det ju inte medvetet jag läser snabbt, inget "val". Det är bara så jag läser. Och njuter av läsningen gör jag ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men DET är en annan sak, tycker jag. (Att det "bara ÄR så", för så är det nog för många av oss.) Tror säkert att de flesta av oss bokbloggare läser snabbt - det är väl ofta en färdighet man övar upp genom idogt läsande. Om man kan kombinera det med att njuta av texten, uppskatta den, se nyanserna - det är ju jättebra, tycker jag, men det jag vänder mig emot är om man känner sig underlägsen för att man inte läst lika mycket som någon annan. Det gäller i och för sig allt i livet; det finns alltid någon som övertrumfar mig och då är det väl lika bra att inte ens fästa någon vikt vid det.

      Radera
  6. Ja klart det sklijer vilken bok man läser och själva layouten. Feelgood böcker är mer snabblästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böcker med väldigt poetiskt språk kan också vara krävande, tycker jag. Då får jag läsa NOGA för att förstå allt.

      Radera
  7. nej, skumläsning känns lite meningslöst. alla har väl sina individuella metoder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog (att alla har sitt sätt). Det viktiga är ändå att förmedla läsglädje, inte att den som läser mest "vinner", tänker jag.

      Radera
  8. Helt klart så har läshastigheten med boktypen att göra, och förstås hur bra den är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland har man ju också tusen andra grejer i huvudet och svårt att riktigt till fullo koncentrera sig på boken - hur bra den än är! - och då tycker jag att det går påtagligt mycket långsammare.

      Radera
  9. Hur fort jag läser beror helt på vad det är för bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar gälla för de flesta av oss.

      Radera
  10. Det är nog därför många av oss tycker att vi läste snabbare när vi var yngre. I alla fall är det så för mig. Om jag läser en ungdomsbok nu så mer eller mindre slukas den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag inte tänkt på, men så är det säkert!

      Radera
  11. Håller fullkomligt med dig om att läshastigheten kan vara väldigt olika beroende på vilka sorts böcker det handlar om. Såklart. Skumläsa till viss del kan jag göra ibland, och för mig handlar det då uteslutande om böcker som får ettor och tvåor i betyg, men det som inte intresserar mig kan ju intressera någon annan. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag skulle kunna tänka mig att skumläsa om jag har lovat att bli klar med en bok till ett visst datum och inser att jag inte hinner - då kan jag snabba mig förbi partier som mest känns som utfyllnad.

      Radera