måndag 14 maj 2018

Tematrio: Hetta

Lyran gillar inte när det blir för varmt. Det gör inte jag heller, har aldrig någonsin gjort. Folk tycker inte jag är klok men på allvar föredrar jag vår och höst framför sommarvärme.

Tre böcker om hetta? Jag tänker förstås på "Hetta" av Jane Harper, som jag ännu inte läst - så den kan jag inte tipsa om. Här kommer mina varma böcker:Klassikern "Bonjour tristesse" av Francoise Sagan, där man nakenbadar i Medelhavet, flirtar med snygga unga män och hämnas gruvligt på sin nya styvmor - alla dessa saker som man aldrig skulle gjort hemma i Paris under skolterminen men som minsann sker i gassande solsken nere vid havet...


En bokklubbsbok: "Bränd" av Lee Child. Jag har inte läst någon av de kanske tjugo titlarna som kom innan eller efter denna - men det gjorde inget. Precis som värdinnan utlovat var det actionfylld spänning för stunden, underhållning där en livs levande Rambo kombinerat med Action Man och lite Ken-docka springer omkring och eliminerar skurkar och belägrar snygga kvinnor. Titeln syftar på något som har att göra med en nedskjuten militärhelikopter över Vietnam på 70-talet, kan jag säga utan att avslöja för mycket.


Ungdomsboken som jag slukade! "Eld" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren kan visserligen inte läsas utan att man även läser "Cirkeln", men jag tar i alla fall med den i tematrion för den är så himla bra.

10 kommentarer:

 1. Sagans bok tror jag har, oläst, passande het trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tunn, så tunn! Läst i ett nafs.

   Radera
 2. Sagan läste jag i ungdomsåren. Lee Child har jag lyssnat på men inte läst. och jag har sett någon av hans filmade romaner med Tom Cruise som Jack Reacher. brukar inte gilla TC, men här var han bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte heller Tom Cruise men den här boken var ju lite "Mission Impossible" så jag kan tänka mig att han passade i rollen!

   Radera
 3. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Engelsfors-trilogin, den är riktigt bra!

   Radera
 4. Det är många som nämner Jane Harper, skulle kanske ta och kolla upp den. Engelsforstrilogin kanske blir ngt att läsa med brorsdottern om ett par år?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Cirkeln"-böckerna skulle passa brorsdottern och DINA ambitioner kring henne, det är jag övertygad om, för där är huvudpersonerna kompetenta, starka, modiga tjejer - som visserligen är taskiga, griniga, tonårsjobbiga, svaga, ledsna, utnyttjade osv också men som helhet ett gäng GODA förebilder för högstadietjejer.
   Ska bara varna att mina barn tyckte att första kapitlen i den första boken var VÄLDIGT, väldigt hemska. Jag förstår dem. Vi diskuterade "Cirkeln" i vår bokklubb och alla vi vuxna ansåg att de första kapitlen nästan krävde att man själv läst boken före barnet så att man kan prata om inledningen (som skildrar ett självmord).

   Radera
 5. Jag läser det mesta, även ungdomsböcker som omväxling och för att veta vad mina tjejer antagligen funderar på, och för att komma ihåg vad jag själv grubblade på i den åldern, och för att ungdomsböcker faktiskt många gånger är väldigt bra. Jag har inte läst Engelsforstrilogin, men såg filmen med våra tjejer. Så ruggig handling, hemskt med scenen från skolans toalett och takscenen, och... och... Ja, den är ganska hemsk helt enkelt, men filmen var väldigt stark. Jag borde läsa böckerna. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte ens att fanns en film! Men böckerna är bra och jag vet precis vad du menar med de där scenerna, hu...

   Radera