söndag 26 augusti 2018

Mest ambitiösa bokomslagsfotot!


Får jag presentera: mitt överlägset mest ambitiösa bokomslagsfoto! "Gamla Uppsala" av Kristina Ekero Eriksson, en bok som med största sannolikhet kommer att få epitetet favorit och högsta betyg på den här bloggen.

Gjorde en utflykt till Gamla Uppsala idag (ungefär resten av Uppland tänkte tydligen samma sak, för köerna på E4 var vidriga...) för att se det ganska så nya muséet där - och för att köpa pärlor.

Jag trodde jag skulle hinna läsa boken i somras, men nej. Kan dock rekommendera den redan nu, även om jag inte läst ens hälften. Alldeles fantastisk för en historieälskare!

Den väger bly, så man kan verkligen inte ta med sig den på pendeln till jobbet - men att sitta hemma och läsa den går utmärkt. Massor av foton, illustrationer, skisser och proppfull med fakta om Gamla Uppsala och Kungshögarna och livet där under vendel- och vikingatid.

Ni som följer mig på Instagram (jag har minsann noterat att det är ett gäng bokbloggare som brukar ge mig hjärtan där!) har kanske redan sett de här kvadratiska bilderna jag lagt ut där:Min järnfibula, som ska hålla ihop en kaftan eller mantel.Jag lekte med pärlor igår och satte ihop två halsband där jag även trädde på de berlocker jag fick i födelsedagspresent förra året. Det är glas- och stenpärlor, absolut ingen plast, men däremot är de på tok för färgkoordinerade för att likna vikingarnas. Där gällde så färggrant och glittrande som möjligt (inte riktigt min stil).

Förhoppningsvis är mina vikingakläder klara ikväll eller imorgon, så att jag kan ha dem den kommande helgen. Under tiden läser jag mer i den otroliga boken och önskar att jag hade blivit arkeolog...

På Sveriges Radios "Vetenskapsradion Historia" kan man lyssna på när författaren berättar om det hon skrivit och om de nya rönen. Länk HÄR.

Och HÄR finns ett riktigt läsvärt och bra reportage från Dagens Nyheter, med intressanta fakta och bra bilder.

6 kommentarer:

 1. snyggt, bara åkt tåg förbi, någon fest i ungdomen, du visar väl bild på dig i full utrustning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, Hannele, du kanske var en av alla som firade Valborg där? (Det brukar vara rätt kaotiskt...) Jodå, bild kommer även om det dröjer!

   Radera
 2. Men åh! Nu vill jag ju läsa den boken också! Det nya museet blir jag förstås också nyfiken på. Väldigt stilig bokbild förresten, alltför länge sedan man var till Gamla Uppsala och högarna nu. Får kolla ditt Instagram, kan tyvärr bara kolla inte interagera (har ingen mobil), så hjärtat kan väl få komma här istället då!❤️ :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Åsa! Mitt Instagram är mer kopplat till mig som privatperson och egenföretagare än bokbloggare, men åtskilliga av våra gemensamma cyberbekanta har hittat mig ändå. Jag heter fantasi_mona på Instagram.
   Gamla Uppsala är en trevlig utflykt, lätt att köra dit, lätt att få parkering, trevlig runda - och muséet var fint även om jag tyckte mycket kändes väldigt vinklat mot skolklasser.

   Radera
 3. Jag säger så här: wow.
  Fast mest om dina fantastiska vikingakläder, men lite om boken också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer med bilder när jag äntligen har något att visa. Ska bli så kul! Men jag får nog gå barfota för jag har inte haft råd att köpa handsydda skinnskor än. Eller så tar jag vanliga sandaler för en vikingakvinna som hade råd med hängselklänning och mängder av smycken kan väl omöjligt ha gått barfota :-)

   Radera