onsdag 17 april 2019

En underbar död


Bokens titel: En underbar död
Författare: Emma Ångström
Förlag: Piratförlaget, 2019
Antal sidor: 224

Journalisten Julia är van vid att skriva reportage om familjetragedier, men har aldrig själv behövt vara den som är i chock och samtidigt blir intervjuad av tidningen och utfrågad av polisen. Men nu, nu vet hon hur det känns.

När hon en helt vanlig arbetsdag vaknar i sitt vackra hem som hon delar med maken Henrik och de tre små barnen, är hennes man inte där. Någon gång under natten har han försvunnit. Av vilken anledning? Är han i fara? Har han råkat ut för en olycka? Är han självmordsbenägen?

Julia lämnar barnen på förskolan och försöker koncentrera sig på sitt arbete på nyhetsredaktionen, men ju mer hon rotar i Henriks försvinnande desto mer övertygad blir hon om att han inte är den person han utgett sig för att vara. Det är ju å andra sidan inte hon själv heller...

Boken kallas en psykologisk thriller och är oerhört lättläst, med ett bra flyt och många "cliff-hangers". En del förmodade överraskningar är förutsägbara men här finns också flera oväntade vändningar. En spännande roman där osannolika inslag bakas in i en nutida svensk småstadsmiljö på ett sånt sätt att de nästan kan tas för verkliga. Julias oro och ångest då hon går runt i ett vakuum och inte kan begripa hur Henrik försvunnit från familjen känns äkta.

Egentligen är det ju helt uppåt väggarna att bli rädd för en sån här roman. Det finns hemskheter som är mycket mer sannolika att man råkar ut för, än vad några i den här boken gör. Att någon dör i en bilolycka är ju inte helt otroligt, eller ens att någon ramlar ner för en klippa eller blir knivhuggen på stan eller nerknuffad framför ett tunnelbanetåg. Det mesta är faktiskt större risk att råka ut för än vad Julia och Henrik och några i deras omgivning är med om... Men ändå tycker jag att boken är läskig, och en natt hade jag till och med svårt att sova när jag hade släckt läslampan. Brrr.

Mitt omdöme: En spännande thriller med det klassiska dilemmat "vem kan man egentligen lita på?".

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN
Länk till boken på Bokus: INBUNDEN

Tack till Piratförlaget för recensions-exet!

1 kommentar: