måndag 22 april 2019

Red Coconut


Bokens titel: Red Coconut
Författare: Jonas Gudmunds
Förlag: Stratex förlag, 2019
Antal sidor: 399

Politiker som inte håller vad de lovat, det är upprinnelsen till de mord som inleder den här spännande romanen. Genom att till fullo behärska datorer och den digitalisering som smugit sig in i vartenda skrymsle i våra liv, lyckas en person orsaka både död, skräck och stor oreda.

På NOA (Nationella Operativa Avdelningen) på polishuset i Stockholm sitter en småfet, medelålders Jerker Gudmundsson och försöker lösa gåtan med de tre kommunalråd som nyligen har omkommit; är det en märklig slump eller har något med flit tagit livet av dem? Jerker och hans grupp försöker hinna ikapp attentatsmannen samtidigt som rikspolischefen försöker dämpa paniken i riksdagshuset och bland allmänheten.

Storyn är riktigt smart, själva grundidén gillar jag verkligen. Vad händer om någon känner sig totalt sviken av politikerna - och har makten, pengarna och kunskapen att utföra terrordåd för att påverka myndigheterna att ändra sina beslut?

Det här skulle kunnat bli så himla bra! Jag menar det verkligen.

På baksidan sägs att författaren älskar att berätta historier. Det märks! Synd bara att man inte kan säga "Okej, okej, jag fattar. Kan du komma till saken?" som man skulle kunnat göra om man suttit bredvid honom och lyssnat.

Jag skulle föredragit att få höra mer om hur personerna känner, tänker, resonerar. Nu får vi istället veta vilka cigaretter de röker, vilken whiskey de dricker, vilket klädmärke de har på tröjan... Varenda taxichaffis och datahacker har sitt CV med i boken; utbildning, bostadsort, civilstånd, föräldrarnas yrken, examensår. Några sinnessjukt tråkiga sidor handlar om aktieportföljer och börsnoteringar!

Folk kör inte "en sportbil" eller ens "en sportig BMW" utan vi får veta vilken BMW, med årsmodell, bensinförbrukning, hästkrafter och allt om motorn. När smörgåsen är Skogaholmslimpa (istället för "en onyttig, degig limpmacka") med Felix-gurka blir jag trött. För många varumärken, för många bakgrunder, för många detaljer.

Jerker är en vänlig polis som dricker kopiösa mängder sprit även under arbetsveckorna, kollar efter smutsfläckar i kalsongerna, spanar in tjugo år yngre kvinnor, långbajsar efter att ha tryckt i sig massor av rött kött, samt älskar att lura sin kaffemaskin att brygga en kanna till när den egentligen behöver avkalkas.

Jag gillar Jerker och hans grabbiga stil och hans slanguttryck. Att han tänker och pratar sådär macho passar helt med den han ska vara! Synd bara att även ett kommunalråd och en lejd mördare använder identiska uttryck. De tar allihop "en kärra" istället för ett flyg, exempelvis. Alla uttrycker sig likadant trots att de sinsemellan är väldigt olika; mycket slang och slarvigt talspråk. Å, om det bara hade fått stanna vid huvudpersonen - då hade det varit jättebra! Nu tappar karaktärerna i trovärdighet.

Mitt omdöme: Jonas Gudmunds borde spotta ur sig såna här historier och ta åt sig äran för dem, men någon annan borde redigera stenhårt och hjälpa honom att strama upp berättelserna. Inte hans bästa kompis, utan någon som vågar säga "Stryk! Släng!". Eller så skulle man få en filmmakare att nappa på att skapa ett teveseriemanus istället, det vore minsann något.

Tack till förlaget för recensions-exet! Jag hade väldigt roligt under läsningen.

Länk till boken på Adlibris: HÄFTAD
Länk till boken på Bokus: HÄFTAD


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar