tisdag 4 juni 2019

Läser ni Selma Stories-listorna?

Av någon anledning får jag ofta mejl från Selma Stories. Nyhetsbrevsmejl, alltså. De är väldigt lättlästa, väldigt "tjejiga" och väldigt klickvänligt utformade. Allt handlar om böcker, naturligtvis helt inspirerat av att Selma Stories ägs av gigantiska Bonnierförlagen.

Jag borde avsky de här nyhetsbreven. Reklam som ska kännas personlig och noga-utvalt-bara-för-dig ger mig rysningar. Det märkliga är, att jag gillar dem faktiskt!

Här har man insett att de flesta som är storkonsumenter av skönlitteratur är kvinnor, för annars skulle man nog inte valt att ha rosa, rosa, rosa eller använda sig av det bildspråk man gör: i 99 fall av 100 är det tjejer och kvinnor på bilderna. Fotona ser ut att vara köpta från en amerikansk bildbyrå.

Konceptet är vansinnigt enkelt: varva någon intressant intervju med en författare och något tips på bokklubbsläsning eller litterära priser med kopiösa mängder listor. Genialiskt eftersom man vet att folk älskar tio-i-topp-listor, och samtidigt helt sanslöst att det uttjatade konceptet fortfarande fungerar.

Listorna är inte alltid så väl sammansatta och jag misstänker att de enbart innehåller böcker som går att knyta till Bonnierbolagen, men inte desto mindre finns det en hel del inspiration där och jag har svårt att låta bli att kika på dem.

10 böcker om barn som är enögda, 9 vinterböcker du inte får missa, 8 romaner om pappor som sitter i fängelse, 7 böcker för dig som vill bli upptäcktsresande, 6 nya feelgood om starka sexiga kvinnor, 5 seriealbum som förändrade världshistorien... Ni fattar. Listor, listor, listor!

Nu funderar jag på om jag ska göra något liknande på bloggen. Vad tror ni om det? Mycket annat går ju ändå i viloläge under sommarmånaderna. Kanske ska Boktanken ha sin egen lite utflippade samling med listor? Där vi hjälps åt att komponera tipslistor under skruvade ämnen.
7 kommentarer:

 1. fru Obama är intressant kvinna, en förebild.

  SvaraRadera
 2. Haha! Ja, gör det, snälla! Du kan sätta ihop dem helt på måfå för min del. Här några tips: 12 Fantastiska Böcker Med KAPITEL! 8 böcker SOM DU BARA MÅSTE LÄSA, ELLER INTE. 10 bästa böckerna som har en huvudperson. 5 böcker som rekommenderas av folk sm har grön brevlåda. 10 böcker som inte har hjärta i titeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förstår precis hur jag menar, hör jag! :-)

   Radera
 3. Det låter som en kul idé! Listor är kul, det går inte att komma ifrån, och utflippat är ännu roligare, så kör på det tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe, tack! Jag har miljoner förslag i huvudet redan.

   Radera
 4. Haha, det låter kul. Älskar såna där listor trots att konceptet är välanvänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle nog kunna säga att konceptet är nästan uttjatat, men ÄNDÅ läser jag SelmaStories-listorna. De menar nog att vara mer seriösa än vad jag tänker mig, dock.

   Radera