fredag 7 februari 2020

Då i vårt mörka hus


Bokens titel: Då i vårt mörka hus
Författare: Inger Frimansson
Uppläsare: Stefan Sauk
Förlag: Bokfabriken
Antal minuter: 39 min

Det här är en prefekt komponerad novell! Jag menar det verkligen. Inger Frimansson behärskar totalt konsten att skriva en väl sammanhållen berättelse som inte hoppar för mycket i tid och rum eller mellan platser och personer.

Handlingen rör sig konsekvent i en enda riktning: mot det läskiga slutet. Författaren är inte övertydlig utan vågar lita på att läsarna (lyssnarna!) är intelligenta människor som faktiskt begriper vad som händer, även när hon inte berättar varenda liten detalj. Mycket skickligt, måste jag säga! Det är precis så här jag tycker att en novell ska vara: liten men naggande god. Lätt att komma in i, utan långa förklaringar kring vem som gör vad och varför.

"Då i vårt mörka hus" är den ruggiga berättelsen om en ung kvinna som lyckas bli av med både jobbet och pojkvännen (och snudd på sin egen mor) efter att under lång tid ha supit. Hon tycker dock själv att hon inte gjort något fel, utan börjar smida planer på hur hon ska få tillbaka sin kärlek och sitt arbete - eller ge igen, när de svikit henne så gruvligt.

Den här är värd att läsa, om man gillar noveller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar