tisdag 18 februari 2020

En avlägsen kustBokens titel: En avlägsen kust
Författare: Jenny Colgan
Uppläsare: Irene Lindh
Originalets titel: A Very Distant Shore
Översättare: Birgitta Karlström
Förlag: Norstedts
Antal minuter: 2 tim 53 min

Jag har lyssnat på en feelgood-bok om Lorna som bor på ön Mure utanför den skotska kusten. Det är en gudsförgäten håla där skolan knappt har elever och där läkarmottagningen har en halvdöd gammal gubbe som enda doktor. Det stora nöjet är att supa på bygdefesterna eller promenera på den blåsiga stranden.

Jag insåg försent att detta inte är en fristående bok, utan en sorts pendang till en serie om Lornas kompis Flora. Den ska visst förklara en kärlekshistoria som figurerar i fyra andra böcker. Det visste inte jag när jag bestämde mig för att ge boken de tre timmars uppmärksamhet som krävs.

Jag var inte alltför välvilligt inställd när jag började lyssna och är det inte nu efteråt heller. Det här var en rätt meningslös underhållning. Lorna är skolans unga lärarinna. Saif är en syrisk läkare som kommer som flykting till ön. De blir - nog - lite kära i varann, men det säger de förstås inte. De går runt på stranden och moltiger eller säger fåniga saker som de ångrar direkt. Det händer absolut ingenting, annat än en massa resonerande i deras huvuden.

Nej, i jämförelse med Lucy Dillon var Jenny Colgan inget vidare kul - men jag har hört av andra bloggare att jag borde ha läst någon av de andra romanerna istället, inte huggit in på den kortaste och sämsta.4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Men har du läst just den här?! Jag tycker inte man blev det minsta glad av den. Den var inte upplyftande alls.
   Jag borde nog ha läst någon av de längre romanerna istället.

   Radera
  2. jag gillar hennes miljöbeskrivningar över den skotska kusten, bra feel-good har flera sidor.

   Radera