söndag 21 juni 2020

Bäst - detta första halvårDet har varit knepigt för mig att hinna med bokbloggen. Den största anledningen är jobbet. Jag har inget fast jobb, utan frilansar. Det innebär att jag konstant måste jaga nya uppdrag, aldrig är säker på vad jag ska jobba med den kommande veckan, alltid oroar mig för att jobben tar slut eller att jag inte tjänar tillräckligt. Jag älskar mitt jobb, men det är svårt att någonsin riktigt vila ifrån det.

På fritiden är jag mest ute i skogen, antingen med hunden eller mina mullebarn - eller alldeles ensam. Det är återhämtning som jag absolut behöver, för att orka jobbtempot. Varje dag går jag väl en mil, oftast i skogen, i parker, på gångvägar vid vattnet eller andra ställen där jag slipper möta människor och bara får vara ifred med tankarna.

Den lilla tid som är kvar måste såklart gå till hushållsarbete, matlagning, tvätt och städning men även att umgås med familjen. Så återstår någon liten snutt varje dag som jag kan lägga på fotografering och att läsa böcker. 

Kan väl inte påstå att saker blev direkt lättare, när jag varit tvungen att operera vänsterögat två gånger sedan i vintras. Tack och lov har jag kunnat lyssna på ljudböcker en del.

Ni får gärna kolla in mitt Instagram-konto också, om ni föredrar korta recensioner framför att läsa här på bloggen. Boktanken heter jag där också.

Jag är väldigt nöjd med att det här första halvåret har bjudit på så många bra böcker. Här är de bästa, i mitt tycke:
Jag läser inte så många ungdomsböcker, men denna vår har jag läst två otroligt fina:

Korridorer av Esther Roxberg och Moa Eriksson Sandberg
Ganska nära sanningen av Anna Ahlund


En bok som passar alla åldrar och är en blandning av sägen och roman är den allmänbildande sagan om våra asagudar och deras äventyr:

Nordiska myter från Yggdrasil till Ragnarök av Neil Gaiman

Bland vanliga romaner gillade jag Nattugglor av Gabrielle Levy och Vuxna människor av Marie Aubert, väldigt finstämda båda två och lätta att leva sig in i. Var det bra så? av Lena Andersson högg verkligen tag i mig. Äldre dam med onda avsikter av Helene Tursten var oväntat komisk och underhållande, passar bra med feelgood-mord ibland!

Bästa romanerna detta halvår var dock:

Hunden av Kerstin Ekman
Svärmodern av Moa Herngren


Noveller har jag både lyssnat på och läst, men kvaliteten var mycket skiftande. En klassiker är Pälsen av Hjalmar Söderberg, den kan jag rekommendera. Välskriven och kortkort var Då i vårt mörka hus av Inger Frimansson. Jag skrattade högt åt mördaren i Jussi Adler-Olsens underbara novell Små pikanta dråp, nästan så man kan tänka sig att mörda för pengarna när man hör den. Bästa novellen tyckte jag var:

Ringen av Anna Jansson


Bland faktaböckerna har vi två höjdare, som dock inte liknar varandra det minsta. Båda är mycket läsvärda:
No waste, just taste av Karin Sundgren
Klubben av Matilda GustavssonP. S. Blogger verkar ha gjort om hela sitt gränssnitt och ballat ur totalt. Typsnittet skiftar mellan meningarna och bilderna hoppar. Dessutom verkar man inte kunna kolla på min blogg på mobilen. Jag orkar inte ta itu med det nu. Det får bli ett sommarprojekt!

4 kommentarer:

 1. Nordiska myter låter intressant, passande läsning vid midsommar

  SvaraRadera
 2. Bra påminnelser om böcker till läslistan, och jag hoppas att ditt öga börjar må bättre nu? Jag tror för övrigt du är något på spåret här med naturlängtan, jag undrar om inte en av de stora covid19-effekterna blir att fler människor söker sig ut på landet. Det är ju bästa stället - i alla fall om det kommer bli lättare med distansjobb i framtiden, så att man kan jobba var som helst ifrån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, tredje gången gillt. Mina svar till dig verkar inte fastna här, Sanna.
   Det jag försökt skriva, men som Blogger slänger hela tiden, är att vi inom Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Svenska Turistföreningen samt många orienteringsklubbar ser en fullständigt EXPLOSIONSARTAD ökning av folk som vill ut och vandra i naturen. Har aldrig sett något liknande, trots att jag varit frilufsare sedan barnsben och ledare sedan snart två decennier tillbaka. Det är helt makalöst.

   Radera