måndag 29 juni 2020

Bergtagen


Bokens titel: Bergtagen
Författare: Camilla Sten
Förlag: Rabén & Sjögren, 2020
Antal sidor: 381

När jag ska försöka skriva något vettigt om denna nyutkomna ungdomsbok, vet jag inte hur jag ska sammanfatta den. Det är helt enkelt spännande och engagerande läsning! Att det skulle finnas något egentligt budskap eller några djupare tankar lyckas jag inte hitta - men måste det alltid finnas det? Ibland är det bara väldigt skönt att sjunka in i en underhållande roman.

Boken utspelar sig i Järvhöga, en fiktiv ort i ett i övrigt högst verkligt nutida Sverige. Ett sömnigt samhälle, där arbetstillfällena inte är många och alla känner alla i flera släktled. Efter att i många år stått igenbommat och orört har nu läroverket i Järvhöga öppnat igen, en internatskola för rika utsocknes gymnasieungdomar mitt ute i ingenstans. Ortens egna unga går på det kommunala gymnasiet och beblandar sig sällan med de jämnåriga på läroverket.

Men så försvinner en omtyckt kille från internatet - han tycks ha gått rakt ut i skogen trots snö och kyla - och Missing People arrangerar skallgång medan polisen letar febrilt. Det är inte den första grabben som försvinner här i bygden heller.

Julia och hennes väninna Astrid - som nästan är som en syster för henne - lär känna den försvunne pojkens rumskamrat Emil och drar igång en egen räddningsaktion, där de måste leta i historiska arkiv och fråga ut bygdens gamlingar för att begripa vad som egentligen har hänt.

Bokens styrka är den fina skildringen av miljön (läroverk är uppenbarligen en tacksam plats: tänk bara på Hogwarts och även Anna Ahlunds nya bok "Ganska nära sanningen") där överklassens barn vistas i tjusig internatskolemiljö som skiljer sig markant från samhället i övrigt.

Toppa det med hemska händelser som skapar spänning och lägg därtill ett uns av övernaturligheter i form av nordiska väsen; alla dessa oknytt, huldror, näckar, mylingar och annat som lockar folk i döden.

Jag skrev tidigare att jag trodde denna bok kunde vara lite som en blandning av Madeleine Bäcks trilogi från Bergslagen och Mats Strandbergs och Sara B. Elfgrens "Cirkeln"-trilogi - och faktiskt är det lite så, men ändå en helt egen berättelse. Längtar efter fortsättningen!
Mitt omdöme: Camilla Sten skriver lätt och har ett bra flyt i texten. Vi kanske inte kommer så nära de olika personerna i handlingen, men de är inte heller ytliga. Boken ska få två uppföljare där man antagligen lär känna Julia och hennes omgivning bättre. Sammantaget: en mycket spännande bok att avnjuta.

Tack för recensions-exet!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, jag tror du skulle gilla den! Inte för mycket övernaturlighet (jag tror att du fixar lite mer av det där magiska än vad jag gör) - utan på precis en sån nivå så man kan smälta det som om det vore fakta.

      Radera