tisdag 30 juni 2020

Hjärngympa för hundar


Bokens titel: Hjärngympa för hundar
Författare: Sophie Collins
Originalets titel. Fun and Games for a Smarter Dog
Översättare: Monika Andersson
Förlag: Lind & co, 2020
Antal sidor: 170 + faktasidor

Lindo & co är duktiga på det där med hundträningsböcker av bra kvalitet. Jag har både köpt och fått flera förut. Författaren Sophie Collins är skicklig på att skriva kortfattat - i punktform allt som oftast - så att det är lätt att ta till sig övningarna och hur de ska utföras.

Boken består mestadels av uppslag där ena sidan är tydliga studiofoton av en hund som utför de olika momenten och andra sidan är steg-för-steg-beskrivningar av hur man ska lägga upp träningen.

Texterna avslutas med "Vad hunden lär sig" och "Varför det är användbart", i mitt tycke väldigt bra information för att man ska kunna välja rätt övningar och även välja bort sånt som man inte tror är användbart. Ibland förekommer även rubriken "Säkerhet" där det påpekas om man bör vara extra vaksam om hunden är för ung eller för gammal, exempelvis.

Den stora nackdelen med den här boken är att den gapar över för mycket. Det är som om Sophie Collins tror att hundägare vill ha en komplett bok med precis allt man ska öva in med sin hund.
Det handlar om klickerträning, olika leksaker och vitsen med att överhuvudtaget leka. Sedan fortsätter det - inte med lekar som man skulle kunna tro, utan med de mest basala lydnadskommandona som tydligen ska lekas fram: sitt, ligg, stå, stanna kvar, se på mig, kom hit.

Efter det följer en salig blandning av allt från knepig hjärngympa blandat med hur hunden ska lära sig vila, hämta en boll eller gå slalom mellan agilitypinnar. För spretigt för min smak. Boken hade mått bra av att delas i tre delar, där en fokuserade på lek och bus och anknytning, en på tips och trix och hjärngympa och en tredje på det som kallas allmänlydnad på hundspråk (jisses, vad jag har lärt mig många nya termer på de tio år jag hunnit vara hundägare!).

Det är en fin bok och övningarna är bra. Men om man är ute efter hjärngympa så kanske man har en hund som passerat stadiet "lär dig vad sitt betyder", och är man nybörjare med en liten valp så kanske man kämpar med att få hunden att inte dra i kopplet eller kissa inomhus och då är det svårt att tänka sig att man någonsin ska komma till stadiet "stäng ytterdörren".

Mitt omdöme: En fin hundbok med informativ text och bra bilder, lättbegripliga övningar - och ett alltför omfångsrikt innehåll.

Tack till förlaget för recensions-exet!

2 kommentarer:

  1. Duktiga Jixxa som hjälper med illustrationen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hon är en bra fotomodell och assistent. Men visst, det blev några djupa tandavtryck i pärmen...

      Radera