tisdag 7 juli 2020

Det här är hjärtat


Bokens titel: Det här är hjärtat
Författare: Bodil Malmsten
Uppläsare: Bodil Malmsten
Förlag: Bonnier Audio, 2015
Antal minuter: 34 min

Den här boken har jag sett lovordas hur många gånger som helst, men har ännu inte tagit mig för att läsa den. Så hittade jag att författaren själv har talat in den som ljudbok. 

Jag säger bara det: Lyssna! Det är trettiofyra ynka minuter av ditt liv. En text (ska man verkligen kalla det dikt?) om det sår som en närståendes död orsakar. Om den bottenlösa sorgen, om ilskan, om att ingen fattar. Om att man vill följa med, för nu är livet inte värt mycket.

Det är inte mycket mer att tillägga. Bodil läser med enorm inlevelse, en lite raspig röst som darrar till i de svåraste passagerna. Boken blandar stycken med krassa fakta kring hjärtat, det anatomiska alltså, och vackra diktrader där sorgen manglas repetitivt - precis som den tenderar att göra i verkligheten. Om och om igen: kom tillbaka!

Var rädd om dig
Jag är rädd
Ingenting får hända dig
Nej, vad säger jag?
Allt måste hända dig!
Och det måste vara underbart
Kom tillbaks.

Jag ska inte göra en längre analys, för det här gick rakt in i mig och det är så lätt att leva sig in i om man någon gång mist en person man älskar.

3 kommentarer:

 1. Tack för tips! Det kan vara ett led i min väg mot att testa lyrik i sommar (även om den ligger i gränslandet novell/dikt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en kort novell som är en dikt och kanske kan man kalla det lyrik - alltså, jag vet inte hur man ska kategorisera något sånt här. Av den anledningen kallade jag det för "en text". Det är intressant hur Malmsten väver samman känslosamma meningar med fakta - och kryddar med egna varianter på andra diktares strofer. Mycket berörande!

   Radera
 2. hennes sista är stark och fin, många bra stycken

  SvaraRadera