onsdag 8 juli 2020

God jul


Bokens titel: God jul: en berättelse
Författare: Jonas Karlsson
Uppläsare: Jonas Karlsson
Förlag: Bonnier Audio, 2014
Antal minuter: 3 tim 28 min

I ett stort kommunhus någonstans i Sverige - jag föreställer mig att det är lika fyrkantigt, fult och genomtråkigt som det vi har här i Sollentuna - sitter hela kommunens administration samlad, alla makthavare och deras tjänstemän.


Det här fotot tog jag av vårt kommunhus i februari i år. Nu ska det renoveras. 
Jag tycker nog snarare man skulle spränga det i tusen bitar...

Det är snart december och man bestämmer sig för att hitta på något festligt som livar upp orten, något som är nästan gratis (man har en nollvision för inköp) och som visar på handlingskraft och samarbetsvilja inom politiken samtidigt som invånarna får något att glädjas åt.

Ja! Vi placerar ut adventsljusstakar i fönstren så att de bildar orden GOD JUL! Vilken bra idé.

Men det är ju inte så lätt, eftersom det handlar om människor som är byråkrater, värnar sitt eget lilla område, är usla på just samarbete och dessutom konkurrerar hela tiden.

Jonas Karlsson är så himla bra på att berätta hur löjligt svårt det är att få till de där sex bokstäverna. Ineffektiva arbetssätt, taskig delegering, stelbenthet och kontrollbehov. Det visar sig vara en tidsödande apparat att ställa ut adventsljusstakar i rätt fönster (och undvika dem i andra...).

Huvudpersonen Frida är nyanställd som controller, vilket innebär att hon i stort sett inte gör någonting: hon är assistent till en gnällig sekreterare och får vara lite av en springflicka. Ingen ser hennes kvaliteter egentligen, men hon utnyttjas av nästan alla inblandade.

Den här korta romanen är fantastiskt pricksäker i sina beskrivningar av rangordning mellan personalen på ett kontor. Jag får rysningar av det! Känner igen alltför mycket: HR-flosklerna om olika personlighetstyper, managementterminologin om ledarskap, översitteriet, härskarteknikerna, hur alla bevakar och försvarar sina egna positioner, de nedlåtande klappningarna på axeln, de högljudda besserwissrarna och de nedtystande grå mössen som ingen bryr sig om.

Jonas Karlsson är en av de bästa uppläsare jag lyssnat på! Utan tvekan. För en gångs skull en människa som gör rätt betoningar, läser tydligt och med stor inlevelse. Jag skulle gärna lyssna mycket mer på honom.

En sån liten detalj som hur en fråga får till svar "Eeeeeh... nej?!" och det uttalas helt exakt så som folk faktiskt säger det: med ett öppet, frågande nej som går upp i slutet - sådär syrligt menat och på ett sätt som ofta amerikaner gör - det har jag inte hört någon annan lyckas med. Det är vardagssvenska och känns helt naturligt. Här finns inget stelt och konstlat utan replikerna är som om Karlsson tjuvlyssnat på en verklig konversation och bandat den.

Mitt omdöme: En kortroman som handlar mer om hierarkier, makt och människor än om jul. Mycket bra!


4 kommentarer:

 1. Jag har för mig att jag har läst den för längesen. Ska kolla i hyllorna, för det kanske är dags för omläsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju väldigt kort, tror det stod 164 sidor, så den är nog snabbläst. Mycket träffsäker! Gillar hans iakttagelser av HR-folk och ledarskapskurser och folk som pekar med hela handen.

   Radera
 2. Det här är en riktigt bra bok, så mycket igenkänning (även om jag inte jobbar i offentlig sektor) och med en mörk bottenton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har aldrig jobbat på ett sånt ställe MEN hierarkierna känner jag ändå igen. Gillade den mycket!

   Radera