torsdag 2 juli 2020

Relationsbibeln


Bokens titel: Relationsbibeln - för er som vill hålla ihop länge
Författare: Klara Doktorow och Veronika Palm
Förlag: Bookmark förlag, 2020
Antal sidor: 189 + några faktasidor såsom "bråkregister"

Jag är garanterat inte bokens målgrupp, det begrep jag redan på förhand. Det är jag aldrig i de här sammanhangen.

De flesta av mina vänner träffade sin partner när de var kanske 26-27 år gamla. De levde sedan tillsammans i många år, gjorde bostadskarriär, fick barn, pluggade klart, bytte jobb flera gånger. Påfallande många av dem bröt upp efter tio år eller så. 

Att då starta om med en ny partner när man kanske är 40 år och båda har barn och ett ex, det är en helt annan sak än att leva med samma människa hela sitt vuxna liv, som jag har gjort.

Nu är det här en bokblogg, inte en dagbok, men jag tror att det är viktigt att ha den bakgrundsinfon om man ska förstå varför jag har svårt att ta till mig mycket av det som står i boken. Jag skrattade högt när jag läste författarnas definition av ett långt äktenskap - något som varit sedan Birgit Friggebo sjöng "We shall overcome" i Tensta-Rinkeby 1992 - men sedan fick jag nästan en klump i halsen av det faktum att nu har jag och min man varit tillsammans så länge så inte ens relationsböcker inkluderar oss. 

Veronika Palm är psykolog, Klara Doktorow är programledare på radio, de kallar sig relationsexperter och är strax över trettio. Nej, jag har inte sagt att man inte kan ha stor erfarenhet av relationer bara för att man är ung. Jag har inte heller sagt att boken skulle varit bättre om den varit skriven av en 75-åring. Inte alls. Givetvis har författarna i sina yrken träffat massor av män och kvinnor som har både välfungerande och katastrofala förhållanden, alldeles oavsett om de är yngre, äldre eller jämnåriga. Såklart! Jag betvivlar inte en sekund att de är kompetenta, utbildade, pålästa och har hört det mesta.

Jag har ändå svårt att ta till mig råd som mest riktar sig till slitna småbarnsföräldrar som bråkar om städning. När man varit tillsammans i trettio år så är det jobbigare att det gemensamma livet är så förutsägbart och ospännande. Det kunde jag inte se eller förutse när jag var 25 eller 35 men när jag var 45. Livet och förutsättningarna ändrar sig så mycket.

Relationsbibeln, riktar sig helt klart till människor som hunnit förbi den första förälskelsen och börjar se realistiskt på varann. De som bott ihop i några år och älskar varann men märker att det också är mycket som skaver och irriterar. För dem tror jag boken kan vara väldigt bra; den skuldbelägger inte och handlar inte ett dyft om varför vi är som vi är utan fokuserar helt på problemlösning. Klara och Veronika bjuder frikostigt på egna exempel och illustrerar situationer där man kan hamna i jobbiga konflikter. 

Otrohet, ekonomi, sex, hushållsarbete, känslor... de kommer med konkreta råd på hur man kan tackla det som är slitsamt. Hur kompromissar man, hur lyssnar man på varann? Ska man bråka, ska man dela allt? Jag tycker de är vettiga och prestigelösa i sina förslag på hur man kommer vidare i sitt förhållande. De är lite som en peppande kompis: kom igen, det här fixar ni!

Mitt foto: Att ens partner kommer hem och går raka vägen till soffan för att där sätta sig och ta av sig strumporna är tydligen jobbigt att hantera. Jag kunde inte låta bli att illustrera det med att placera boken och min mans hopknycklade strumpor i vår soffa.

Mitt omdöme: Jag skulle varit glad för denna bok när jag själv var 32 och mamma till tre små barn, med en man som jobbade mycket och ett hushåll jag inte hade lust och ork att ta hand om alla gånger och ett jobb som krävde mycket av mig.

2 kommentarer:

  1. vi firade vårt 37:e bröllopsdag i går... ❤️
    och våra föräldrar gifte om sig vid 60-års ålder
    Nödvändigt att ha ett eget liv också - och rätt att göra vad man vill med sina strumpor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis Hannele! Ja, håller fullständigt med dig om det där med att ha ett eget liv också. Det är väldigt viktigt.

      Radera