fredag 9 april 2021

Liv till varje pris


AUGUSTPRISET 2014


Liv till varje pris
Kristina Sandberg

Norstedts, 2014
554 sidor

Böckerna om Maj har berört mig som få andra. De hör till mina absoluta favoriter bland svensk skönlitteratur. 

Jag känner igen så oerhört mycket av min farmor i Maj, ner i minsta detalj. Även några riktigt kusliga likheter där igenkänningen var så stor att jag var tvungen att skriva till författaren för att påtala det. Jag har förstått att många "ser" någon äldre, kvinnlig släkting i beskrivningen av Maj. 

Det är en helt fantastisk trilogi om dessa kvinnor födda i början av förra seklet, de som gick några år i folkskola och alltid hade mindervärdeskomplex för sin låga bildning. De som gifte sig och fick barn kring tiden för andra världskriget, inte alltid av kärlek utan ibland av taktik. De som slet som hemmafruar i moderna 50-talslägenheter eller egnahemsbostäder, där de servade familjen och aldrig hade en minut över till sig själva. De som sedan blev farmor och mormor då 70-talets velourpappor och yrkesarbetande mammor fick barn. 

De som ofta förminskades och sällan räknades.

Läs "Att föda ett barn" och "Sörja för de sina" och avsluta sedan med "Liv till varje pris". En otrolig läsupplevelse väntar om du inte redan har läst dessa.


2 kommentarer:

  1. av nån anledning har det inte blivit att jag läst Sandberg, fast jag skulle säkert känna igen mig i mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och känner du inte igen dig själv så kanske en syster, en granne, en vän, en moster. Det finns en Maj nära oss alla, tror jag.

      Radera