tisdag 3 januari 2023

Before the coffee gets coldBokens titel: Before the coffee gets cold
Författare: Toshikazu Kawaguchi
Uppläsare: Arina Ii
Förlag: Picador, 2019
Antal minuter: 6 tim 52 min

Årets först utlästa bok är "Before the coffee gets cold", en verkligt fin berättelse i låååångsamt tempo.
Ett litet café i Tokyo - under markplan - med bara några få bord och stolar, där utspelar sig precis hela handlingen. Ägarna, servitriserna, stamgästerna. Deras liv är sammanflätade på ett sådär vardagligt sätt som jag tycker är så vackert.

Det finns en möjlighet att resa bakåt i tiden, om man sitter på en särskild stol i caféet - men reglerna är många. Du får bara resa tillbaka en enda gång och du kommer ingen annanstans än till caféet och vad du än säger eller gör kommer inte att påverka historien. Och - viktigast av allt! - du måste återvända till nuet innan kaffet kallnar i din kopp...

Så fin bok! Om föräldrar som förskjutit sitt barn, om makar som glider isär på grund av demens, om kärlekspar som missförstår varann och en ung mor som aldrig kommer att få träffa barnet hon väntar.

Jag lyssnade på den engelska översättningen. 

4 kommentarer:

 1. Jag gillade också den här! Så gullig, men ändå läsvärd, säger jag som inte är mycket för det gulliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade missat att du redan läst och skrivit om den! Det är något mycket tilltalande med böcker som tillåter sig att vara lugna, långsamma, enkla, där det inte händer så jättemycket men där personerna delar med sig av sina många tankar och känslor. Lite gulligt, det håller jag med om, men det är helt okej så länge det inte blir en alltför söt eller snyftig historia.

   Radera
 2. Den här ska jag läsa nu i januari, ser verkligen fram emot det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad kul! Och det finns fler när du är klar :-)

   Radera