onsdag 1 mars 2023

Fasader


Bokens titel: Fasader
Författare: Viktoria Höglund
Förlag: Southside Stories, 2023
Antal sidor: 381

Jag har alltid varit fascinerad av "Sliding Doors", ni vet, den där känslan av att om jag går ner i tunnelbanan och väljer ett tåg framför ett annat - ett plötsligt infall - så leder det mig obönhörligen mot ett annat livsöde än om jag hade gjort det motsatta valet. 

Jag tänker ofta på det, kanske varje dag faktiskt. Att det är så betydelsefullt vilka val vi gör. När någon dör så är det lätt att tänka "om han hade slutat röka....", "om hon hade sökt vård tidigare". Ännu värre om det är en riktigt traumatisk och oväntad händelse: "vi skulle aldrig gett oss ut på isen om vi vetat..." eller "varför gick han så nära kanten - om han bara stått fem centimeter längre bak så hade det aldrig hänt".

Viktoria Höglunds nya bok är inte en deckare som de tidigare, utan en roman med stark känsla av just detta att vi dagligen gör val som formar vårt liv. Våra omtalade "ryggsäckar" är fullpackade med erfarenheter som andra kanske inte vet något om. 

Vi tror oss veta något om en person bara genom det vi ser framför oss. Jag säger inte att ytan är dålig per automatik, vi kan ju inte gå runt och spilla ut vårt innersta för varenda människa vi möter; det krävs en barriär för att vi ska klara våra vardagsliv - men förhoppningsvis har vi människor vi kan vara helt avskalade inför. 

Jag tyckte mycket om den här boken, även om den är förutsägbar. De saker som döljs bakom fasaderna kan vi lätt känna igen oss i: stress, prestationsångest, kärlekssorg, skuld, längtan och en känsla av att inte duga eller räcka till.

Handlingen är i korthet att ett extremt framgångsrikt konsultföretag åker på gemensam "konferens" i södra Europa för att under en långhelg umgås och få lite extra guldkant på tillvaron. Alla konsulterna får ta med sina familjer. I bungalows och sviter väller de in med dyra kläder, smycken, klockor, parfymer och ett världsvant sätt. De flesta av dem är både förmögna och framgångsrika. 

Resan är ett överdåd i lyx för människor som redan har en ekonomi långt bättre än de flesta andras. Ändå brakar de ihop, en efter en, men försöker dölja det till varje pris. Det är så mycket de inte vet om varandra och inte heller tänker berätta.

Höglund skriver med sånt flyt så det lätt blir en sträckläsningsbok - och när man väl klivit ombord på planet ner mot solen och konflikterna så vill man såklart hänga med på hela resan!

Tack till författaren för recensions-exet!


2 kommentarer:

  1. Låter väldigt bra, måste läsas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höglund är en skicklig författare, jag gillar hennes sätt att hitta små detaljer i vardagslivet och realistiska personskildringar.

      Radera