måndag 6 mars 2023

Fallvind



Bokens titel: Fallvind
Författare: Maria Adolfsson
Förlag: Wahlström & Widstrand, 2022
Antal sidor: 398

I den femte boken om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby vid Rannsakningsavdelningen på Doggerlands kriminalpoliti får vi veta hur det går till när hon plötsligt - mitt under pandemin, innan vaccinen kom, med alla rådande restriktioner - går tillbaka till jobbet efter åtta månaders föräldraledighet. 

Hennes liv är lite stökigt eftersom mamman och hennes "pojkvän" räknas som äldre och måste aktas - de bör inte träffa Karen eller hennes lilla dotter, åtminstone inte inomhus. Det stora projektet med restaurang, bar, musikscen och annat kul som Karens sambo Leo dragit igång med deras tidigare inneboende Astrid riskerar att helt haverera nu när inga folksamlingar får förekomma och alla är rädda för smittan. En hastigt påkommen flytt gör ju inte det hela bättre.

Och så får Karen ett privat telefonsamtal från en kvinna som har omvälvande nyheter, något som skakar om hela Karens värld.

Lite mord hinner vi med också! Ett par ungdomar som dör precis innan de fyller 20 år - en av dem är mördad, en annan är det lite oklart med, men det skulle kunna finnas ett samband och hur som helst måste dödsfallet utredas. Kruxet är att föräldrar till omkomna tonåringar har aldrig en endaste dålig sak att säga om sina barn, och Karen kan inte lita på att de båda döda 19-åringarna var så himla trevliga som deras familjer utmålar dem...

Det var mindre fokus på det doggerska i denna bok och själva mordhistorien var inte särskilt actionfylld utan tvärtom corona-seg, just så som mycket var under de hemska pandemiåren. Det bästa i just denna roman är relationerna - i synnerhet den mellan poliserna.

"Än blommar visserligen inte något överdåd av stockrosor och klätterrosor mellan korsvirkeshus med halmtak och blyinfattade fönster. Men en tung doft letar sig in genom den nerrullade sidorutan när de passerar ett av de otaliga bagerierna som stoltserar med de lokala specialiteterna "sandekakor", flottyrkokta platta kakor vända i drivor med florsocker..." 

Mmm tänker jag, dit skulle jag vilja åka! Och det låter ju lite som krabbelurer, som jag gör med mullebarnen? Sedan kommer jag på att jag inte alls kan åka till Frisel... den sydligaste av de doggerska öarna. Suck.

En bok om året har utkommit och jag har förstås läst allihop:
Felsteg (2018)
Stormvarning (2019)
Mellan djävulen och havet (2020)
Spring eller (2021)
Fallvind (2022)
Nödvändigt ont (2023)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar