torsdag 12 februari 2015

Berättelser från vidderna


Bokens titel: Berättelser från vidderna
Författare: Annie Proulx
Originalets titel: Close Range, Wyoming Stories
Översättare: Lena Fries-Gedin
Förlag: Forum, 2000
Antal sidor: 256

När vi skulle skriva en "tematrio" om berättelser där djur spelar en stor roll, nämnde jag "Close Range" och nu tänkte jag att jag borde recensera boken också.

Det är en underbar samling noveller om cowboys och det hårda livet i den amerikanska vilda västern. Nu verkar den inte finnas på svenska längre - jag har en inbunden, svensk utgåva - men man kan nog hitta boken på bibblan eller antikvariat eller läsa den på engelska istället. 


Många har ju läst "Sjöfartsnytt" (1996) av samma författarinna, men det verkar som om det mesta annat hon skrivit har gått folk förbi. Själv har jag läst "Dragspelsbrott" (1998) också, och förstås denna "Berättelser från vidderna" (2000). 

Men har människan lagt skrivandet på hyllan, eller? Jag kan inte se att hon kommit ut med någon mer bok på på svenska på denna sida om millennieskiftet. Letar lite och hittar på engelska Wikipedia att hon har gett ut ytterligare två novellsamlingar på temat "Wyoming stories", som boken ovan, samt en roman men att det är några år sedan nu. Ser dessutom att hon är född 1935, så man kan ju begripa att hon kanske inte orkar skriva så mycket längre...

"Berättelser från vidderna" är oerhört vacker i sina beskrivningar av Klippiga bergen, de kalla sjöarna, de stora buffelhjordarna, den höga himlen och klara luften, de stora vidderna och stäppen. Det är så man vill åka dit själv och uppleva tystnaden och ensligheten! Men den är karg, torr, krass och hemskt sorglig också. Människor som stänger inne sina känslor, sätter upp en hård yta mot omvärlden, lever sina liv som omgivningen förväntar sig istället för som de själva önskar. 

Jag blev rätt tagen av denna novellsamling, faktiskt. Inte bara av berättelsen som senare filmades och blev den tårdrypande "Brokeback Mountain" med Heath Ledger och Jake Gyllenhaal om de unga cowboysarna som blir förälskade och inleder ett kärleksförhållande, väl medvetna om omvärldens förakt och fördömande.


Mitt foto: En mycket älskad cowboyhatt av buffelskinn får illustrera boken.

Betyg: Hon skriver ju något alldeles fantastiskt, E. Annie Proulx! Väl värd att läsa.

Rekommenderas till: alla som tycker om berättelser om utsatta människor, ensamhet, prärien, gillar korta noveller, har en dragning åt amerikanska skildringar...

Snackis: Det finns en hel del att prata om i flera av berättelserna.

Obs! Om ni ska leta efter hennes böcker så kom ihåg att hon oftast heter Annie Proulx, men just den boken som hon blev känd i Sverige genom - Sjöfartsnytt - står det E. Annie Proulx på (gäller även en del andra utgåvor). E som i Edna, enligt Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar