fredag 6 februari 2015

Jag och extra allt


Bokens titel: Jag och extra allt
Författare: Morgan Spurlock
Originalets titel: Don´t eat this book
Översättare: Stefan Lindgren
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2006
Antal sidor: 283 + ca 30 sidor bilagor

Nu var det rätt många år sedan jag läste denna bok, men den gjorde ett stort intryck på mig och jag satte den genast i händerna på min man som också uppskattade den. Det är litegrann av amerikanska antihjälten Michael Moore över det hela, varvat med en lättsmält version av DN:s eminente Maciej Zaremba.

Morgan Spurlock utforskar den amerikanska snabbmatsindustrin och fetmaepidemin. Han analyserar dagens slafsiga jätteportioner proppfulla med fett, salt och socker - vem bär ansvaret för den dåliga maten och för fetmaepidemin?

Det är faktaspäckat men mycket lättläst - och man ska väl ha i åtanke att "fakta" alltid kan diskuteras, det finns säkert mängder av osanningar, halvsanningar och tveksamheter i materialet även om jag personligen inte är kapabel att säga vad som är sant och inte.

Det är nog säkrast att förhålla sig lite källkritisk men genuint intresserad av frågan, så får man ut mycket av att läsa denna bok. Mat är en extremt känslig fråga, har jag insett de senaste åren: uttrycker man sig det minsta frågande om någon väns kosthållning så kan man åka på en smocka eller sura miner under lång tid. Man kan tydligen omöjligt äta LCHF utan att bli missionär, leva efter 5:2-regeln utan att behöva blogga om det, äta kalorisnål Viktväktarmat utan att kommentera points för varenda maträtt, vara vegan utan att vara stridslysten. Alla måste försvara sitt val av mat och dieter! En bok som kritiserar snabbmat kommer tveklöst att bli kritiserad i sin tur, för alltid finns det någon som menar att det är nyttigt med hamburgare, pommes frites och läsk.

Läs med fördel Erik Schlossers bok "Snabbmatslandet" samtidigt, för de två är snarlika och kompletterar varann på ett bra sätt.

Mitt foto: Jag hade helst velat köpa en sån där frigolitförpackning med en kebab och massor av pommes frites (och lägga boken mitt i allt) men eftersom jag inte äter kött själv så kändes det lite slösigt bara för ett foto. Några micropizzor fick duga!

Betyg: Intressant, oerhört lättläst och tankeväckande.

Rekommenderas till: alla med visst intresse av folkhälsa.

Snackis: En bra snackis! Gärna tillsammans med några hamburgare och pommes frites...

Länk till boken på Adlibris: ENGELSK - verkar inte finnas på svenska längre.

1 kommentar:

  1. Har inte läst den här (men väl Snabbmatslandet) , men såg tv-programmet där de dokumenterade Spurlocks experiment. Riktigt intressant :)

    SvaraRadera