torsdag 21 december 2017

Mormorsböcker: Drömslottet


Plötsligt ser boken annorlunda ut igen. Borta är det söta 50-talsomslaget - här är något överlastat romantiskt, tungt och dystert. Mycket riktigt: denna utgåva är från 1920 och har ägts av min mormors storasyster.

"Drömslottet - Anne i eget hem" känns helt klart som en produkt av sin tid, en flickbok utkommen strax efter första världskriget. På baksidan har några spännande titlar tillkommit till ungdomsbiblioteket:

Den unge rajan (Kingston)
På äventyrsstråt (Gredsted)
Älvan (Bonsels)
Nordlandens fornsagor (Nordenstreng)

Jag är inte helt säker, men tror det var ur denna bok som jag fotograferade följande:


"De fingo strypsjuka allihop i tur och ordning" - jag antar att det är kikhosta.

"De båda flickorna sprungo ut hand i hand och skyndade längs De älskandes stig och tvärs över stubbåkern nedanför, ty snön låg alltför djup för att de skulle kunna ta den kortare skogsvägen. Anne var uppriktigt ledsen för den lilla Minnie Mays skull, men hon njöt dock av det romantiska i denna brådskande vandring genom mörker och snö till en liten hjälplös varelses sjukbädd..."

Nja, detta är nog från en av de tidigare böckerna eftersom Anne fortfarande är barn - men ni får ju en känsla för hur böckerna är.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jaså? Jag tycker det är lite dystert, jag.

   Radera
 2. Spännande, det där omslaget har jag inte sett. Jag hade länge någon 80-talsutgåva av den här boken, med ett i mitt tycke rätt fult omslag...

  Citatet är definitivt från den första boken. Det är Dianas syster som är sjuk och Anne räddar livet på henne och får äntligen umgås med Diana igen... (vadå att jag kan dem utantill?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, underbart att du kan placera att lösryckt citat så där!!!

   Radera