torsdag 3 januari 2019

Bäst var-dag!


Bokens titel: Bäst var-dag!
Författare: Maria Brandel och Siv Svendsen
Illustratör: Leif Wärme
Förlag: Brandel och Skogsborg AB, 2018
Antal sidor: 139 + extra

När jag köpte hund (år 2011) fick jag ganska omgående höra talas om hundtränare som ansågs extra bra. En av dem var Maria Brandel. 

Jag har följt henne lite i periferin sedan dess och jag köpte hennes storsäljare om hur man tränar sin hundvalp till att bli en stjärna. Läsningen fick jag traggla som en skolbok; kollade på DVD:n istället men somnade. Ledsen, men det är sant. 

Jag lärde mig en läxa: man ska inte tro att en aldrig så snygg och pedagogisk bok kan få en hängiven något som man redan från början har aversioner mot. Min valp blev ingen stjärna och det var inte hundens fel utan hade bara att göra med att jag tycker det är för tråkigt med lydnadsträning.

Här är en bok som jag däremot föll för redan på Maria Brandels hemsida: "Vårt mål med den här boken är att precis alla kan och vill läsa den. Den ska vara så enkel att alla förstår och blir motiverade att träna sin hund." Och jodå, precis så enkel är den faktiskt!


Det är kortfattat, tydligt och enkelt skrivet. Varje uppslag är rikt illustrerat i ganska barnsliga teckningar. Övningarna är sånt som att komma på inkallning, gå fint i koppel, lämna tillbaka leksaker, kunna passera andra hundar utan problem, gå in i buren. 

Allt är tydligt formulerat och man förstår tanken bakom varför man ska bete sig på ett visst sätt. Vad vill du uppnå? Varför vill du det? Så här kan du prova att göra!

Mitt omdöme: Andra läsare har kommenterat att Brandels och Svendsens bok borde vara obligatorisk på valp- och allmänlydnadskurser. Själv tänker jag tvärtom: det här är den givna kurslitteraturen för den som bor för långt ifrån en brukshundklubb eller av andra anledningar inte kan ta sig till en ledarledd träning. Perfekta hemmastudier!

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN
Länk till boken på Jami Hundsport: INBUNDEN
Länk till boken på Svenska Brukshundklubben: INBUNDEN

1 kommentar: