lördag 5 september 2020

Folk med ångest


Bokens titel: Folk med ångest
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2020
Antal sidor: 347

En lägenhetsvisning urartar totalt då en värdelös rånare störtar in och råkar ta spekulanterna som gisslan. De som finns där inne kommer under några timmar att lära känna varann och inse att de olikheter man först lagt märke till är underordnade; i slutändan är de flesta av oss ganska lika och alla bär vi på likartade tankar, känslor och erfarenheter. Och ångest!

Några av personerna är redan sammanlänkade för livet, men vet faktiskt inte om det. Andra blir det under de där instängda timmarna då man väntar på att gisslantagaren ska bestämma sig för att kräva pizza och nyårsfyrverkerier. Bostadsspekulanterna ska försöka komma levande därifrån och rånaren vill försöka smyga ut obemärkt, hur nu det ska gå till när både den lokala polisen och de dryga kriminalarna från Stockholm står utanför byggnaden och väntar.

Jag tycker väldigt mycket om Björnstad-serien, "En man som heter Ove", "Ditt livs affär" och flera av Backmans kåserier. Däremot är jag måttligt förtjust i "Min mormor hälsar och säger förlåt" och "Britt-Marie var här" eftersom det känns som att folk spelar över, blir tramsiga och overkliga på ett sätt jag har väldigt svårt för. Delar av mormor-boken hittar man här i "Folk med ångest". Några gånger under läsningen tänker jag nej, nej, nej, lägg av. Inte en tonåring som är så uppkäftig mot en polis! Nej, inte en gammal gumma med en hemlighet, jag pallar inte! Nej, lägg av - bajsande kanin, jag står inte ut...

Men att personligheterna är tillspetsade får man ta. Värmen, kärleken och de karaktäristiska backmanska visdomsorden väger upp.

Sammantaget är det en väldigt fin bok om livsglädje och avsaknaden av densamma, om vad som är verkligt viktigt i livet och vad vi kan avstå ifrån.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja. Jag gillade stämningen i den. Eftertänksam, på något vis.

   Radera
 2. Hmmm... jag har gett upp om Backman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig. Jag har INTE gett upp, för jag vet ju att han tilltalar mig enormt när han inte håller på med för många av sina tvärsäkra livsvisdomar, som han har en tendens att strössla omkring sig. Gärna uppdelade i korta meningar och effektfullt upprepade om och om igen.
   Men den här var fin faktiskt.

   Radera
 3. Den boken skall jag läsa snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ganska kort roman. Bra att sticka emellan med, när man just avverkat något längre eller tyngre. Sympatisk bok!

   Radera