lördag 26 december 2020

En oönskad julklapp


Bokens titel: En oönskad julklapp
Författare: Sara Molin
Uppläsare: Viktoria Flodström
Förlag: Norstedts, 2020
Antal minuter: 8 tim 36 min

Jag ville så himla gärna gilla Sara Molins debutroman, "Som en öppen bok", som kom alldeles i början av året. Lyssnade förgäves på de första timmarna av den boken men somnade gång på gång, så tråkig var den. Sara bor bara någon kilometer ifrån mig och verkar så rar och ambitiös... och jag ville verkligen tycka om debuten, men orkade aldrig lyssna klart på den. 

Nu i höstas kom "En oönskad julklapp", som är en feelgood i juletider. Den utspelar sig här i Sollentuna och det gör förstås allting extra kul. Jag ser ju gatorna framför mig! Att Viktoria Flodström inte har den blekaste aning om hur man uttalar Edsberg eller Ravalen gör att det skär sig lite i öronen (Raaaa-valln, inte Rá Valen), men strunt samma. 

Sjuksköterskan Diana har jobbat som volontär i Afrika i sju år, efter att ha lackat ur på sin klumpiga mamma - men nu är det senhöst och Diana ska bo i sitt gamla flickrum hemma hos mamma medan hon jobbar (på Danderyd, förmodar jag) i några månader. Hon har lovat att fira jul hemma innan hon återvänder till varmare breddgrader. 

Men det hinner hända mycket på sju år... Diana får veta lite mer om sin mamma - och sin försvunne pappa - och om vissa andra släktingar hon aldrig känt till. Hon får också höra mammans version av vad som hände den där gången de blev osams, och det är inte alls vad hon hade föreställt sig. Hon hade inte heller kalkylerat med att de nyvunna vännerna på sjukhuset skulle komma att spela så stor roll i hennes liv - och att det skulle vara så svårt att lämna dem.

Feelgood är inte min favoritgenre, även om jag konsumerar någon Lucy Dillon och lite liknande emellanåt. Sara Molin står sig väl i konkurrensen! Nu är jag ingen expert på feelgoodförfattare, men i mitt tycke är det här precis lika bra som Dillons böcker: kärlek utan att det blir sliskigt, förvecklingar utan att det blir tilltrasslat, vardagsliv som känns sannolikt. En väldigt mysig bok, faktiskt! Jag är häpen över hur mycket jag tyckte om den, hade inte förväntat mig att fastna i den så. 

Bra jobbat, Sara Molin, du har nog vunnit över en krass feelbad-läserska till din beundrarskara!

2 kommentarer: