måndag 28 december 2020

Får jag följa med dig hem?


Bokens titel: Får jag följa med dig hem?
Författare: Marie Aubert
Uppläsare: Lo Kauppi
Originalets titel: Kan jeg bli med deg hjem?
Översättare: Cilla Naumann
Förlag: Wahlström & Widstrand, 2020
Antal minuter: 2 tim 23 min

En novellsamling som är briljant författad, men rysligt jobbig att läsa. Alla dessa självdestruktiva människor! Alla dessa katastrofala tabbar de gör och som de borde begripit att de skulle låta bli. 

De är kärlekstörstande, de hatar sig själva, de längtar, de manipulerar, de förför, de ljuger. De är som pansarvagnar som bara kör rakt in i en folkmassa, trots att de borde förstått vilken förödelse de skulle åstadkomma. 

Marie Aubert är expert på att skriva om människor som längtar efter tillhörighet, gemenskap, familjeliv och stor kärlek - men som oupphörligen förstör för sig själva. I de här romanerna använder de ofta sex för att få sin vilja igenom, men det funkar sällan så bra som det är tänkt. 

Jag lyssnade spänt på hela boken och tyckte visserligen mycket om den, men blev samtidigt väldigt illa berörd. Inte bara en gång eller två, utan genom i stort sett hela uppläsningen. Det är deprimerande hur vi människor kan bete oss - mot andra och mot oss själva. 

Mitt omdöme: Självdestruktiv är det ord som blinkar i stora röda bokstäver för mitt inre när jag tänker på den här novellsamlingen. 


2 kommentarer:

  1. Jag gillade verkligen "Vuxna människor" men den var ju också precis sådär: självdestruktiva människor som bara saboterade alla chanser till relationer... så bra och så jobbigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var RIKTIGT bra. Det här är noveller, i vissa fall lite stympade faktiskt, och det är ruggigt bra men jättejobbigt också. Jag gick omkring med en obehagskänsla hela tiden.

      Radera