torsdag 27 januari 2022

Önska kostar ingenting


Bokens titel: Önska kostar ingenting
Författare: Sara Lövestam
Förlag: Piratförlaget, 2016
Antal sidor: 354 (jag läste e-boken)

Den andra boken av fyra om detektiven Kouplan. I Iran hette hon Nesrin och jobbade på en regimkritisk tidning tillsammans med sin storebror, tills den hemska dagen då polisen tog brodern och Nesrin var tvungen att fly. Hon har länge vetat att hon är en kille egentligen, men inte förrän hon kommer till Sverige kan hon förvandla sig till den unge man hon är. Det är här Nesrin blir Kouplan, en spenslig man med fjunig skäggväxt och målbrottsröst - framkallat av testosteronsprutor - och tar sig ett nytt namn.

Pengarna från det första uppdraget är slut sedan länge och ingen verkar nappa på Kouplans annons på Blocket, där han erbjuder sig att vara hemlig spanare. Han letar pantburkar den dagen då han hör en tjusig Lidingö-kvinna muttra att hon behöver en privatdetektiv. Efter det utvecklas en mycket märklig historia, där Kouplan får i uppdrag att leta reda på kvinnans älskarinna, som blåst henne på 200.000 kronor. Ingen får veta något, det måste skötas diskret, eftersom den bedragna är borgarråd i Stockholm och rädd om sin karriär.

Kouplan hittar älskarinnan, men blir vän med henne och får höra att det i själva verket är borgarrådet som är skurken...

Det här var kanske den bästa boken i serien, svårt att säga varför men jag gillade den verkligen. Dels utvecklas Kouplan under resans gång: från en transkille som är mycket feminin till en som kommer in i målbrottet och börjar få manliga drag. Dels får vi följa hans kamp för att få stanna i Sverige, bygga ett nytt liv här, etablera sig och kunna känna sig trygg. Migrationsverket ska ge honom en till chans, men än så länge måste han hålla sig gömd. Under tiden lär han sig svenska - och längtar efter sin familj i Iran. Om de alls finns kvar. Och dels är jakten på älskarinnan rätt klurig och spännande. 

Även denna gång var det Sanna som tipsade mig om boken. Tack! Mycket bra, feelgoodig och sorglig och med några oväntade vändningar. Och Kouplan är en så mysig kille, klipsk, omtänksam och medkännande.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag har ju inte läst så mycket annat av henne, men det blir nog mer!

      Radera