söndag 18 december 2011

Hemligheten


Bokens titel: Hemligheten
Författare: Philippe Grimbert
Originalets titel: Un secret
Översättare: Lena Fries-Gedin
Förlag: Norstedts, 2010
Antal sidor: 185

Detta är en roman med självbiografisk bakgrund. Den handlar om Philippe som växer upp tillsammans med sina judiska föräldrar i Paris under efterkrigstiden. Han är ett sjukligt och ensamt barn, ofta med en misstanke att hans sportiga föräldrar inte tycker att han är särskilt lyckad. Philippe önskar sig ett syskon och fantiserar ihop en bror, Sim, som blir hans låtsaskamrat. Vad han inte vet är att han faktiskt har haft ett syskon: Simon, som dog i ett koncentrationsläger några år tidigare.

Philippe hittar ett gosedjur på vinden och tar det genast till sig. Det är den enda sak som finns kvar efter Simon, men föräldrarna pratar aldrig om barnet som försvann och senare dog. Under många år tiger hela släkten om vad som hände under andra världskriget. Man ändrar sina namn litegrann för att så dem att låta mer franska, mindre judiska. Man pratar aldrig om kriget eller de förluster man gjorde.

Om man inte blir gripen av den här boken så vet jag inte hur man är funtad... Philippe Grimbert skriver så vackert om sina föräldrars romans mitt under kriget, och hur det gick till då hans mor och far fann varann och bildade en ny familj efter att ha fått sina första familjer utraderade av nazisterna.

Boken är ett stycke historia och en familjeberättelse, en skönlitterär roman och ett dokument över andra världskriget i Frankrike på samma gång. Den är djupt sorglig och hemsk på många sätt, men inte skrämmande på det vis som gör att man inte gärna rekommenderar den till unga läsare - så jag skulle gärna se att även ungdomar läser denna bok. Kanske kan de lära sig något annat om det fruktansvärda världskriget än vad man får se under skolans historielektioner.

Betyg: Gripande, viktig och vackert skriven.

Rekommenderas: Till alla och envar. Skulle passa gymnasieelever, eftersom den beskriver en del av världskriget som man inte ser i skolböckerna - men det är ingen ungdomsbok med tanke på alla trassliga vuxna förbindelser.

Snackis: Kanske en bok att prata om i en bokcirkel, men inte direkt något som skapar diskussioner.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.
Länk till boken på Bokus: HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar