söndag 18 december 2011

Svart som natten


Bokens titel: Svart som natten
Författare: Ann Cleeves
Originalets titel: Raven Black
Översättare: Jan Järnebrand
Förlag: Albert Bonniers Förlag, 2006
Antal sidor: 383

Bokens handling utspelar sig på Shetlandsöarna i nutid. Det är väl ungefär det enda som är unikt med storyn. I övrigt finns alla vanliga ingredienser för en modern kriminalroman: en polis som har personliga problem och en ung kvinna som flyttar till byn - men hon har tydligen bott där förut och vad fick henne att flytta? - och ses som öns utböling. Hon är konstnärlig, vacker och varm och har en liten dotter tillsammans med öns rike charmör.

Naturligtvis finns ouppklarade försvinnanden, kanske mord, en galning alternativt idiot eller förståndshandikappad - eller är han möjligen bara ensam? - som bor med sin mor i en enslig stuga och som självklart har ett mystistiskt förflutet.

Några försvunna flickor, lättledda och naiva skolbarn, lärare som kanske är kära i eleverna. Lägg till att det hela utspelar sig på en ö där det blåser, stormar, ösregnar eller vräker ner snö för dramatikens skull!

Omslaget är mycket vackert och historien är skickligt berättad men så banal så även om man sträckläser boken så får den nog ses mer som en mysig deckare än något som stannar kvar i minnet.

Betyg: Mysdeckare utan bestående intryck.

Rekommenderas: Till dem som vill ha något trevligt kriminaldrama att läsa på semestern, eller bara vill koppla av med något som liknar en tevedeckare i bokform.

Snackis: Här finns inget att diskutera.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar